ZAMBRATIJA: KROFNA VS BJELOUŠKA

Dvoboj hrabre mačke i budne zmije kao na filmu - završio bez pobjednika



Prošle se godine u naselju oko Siparske ulice pojavila odrasla, dobro uhranjena i pitoma mačka koju je očigledno netko od slovenskih gostiju ostavio znajući da će se ogrebsti za hranu kod stanovnika naselja. Tako je i bilo.

Dobila je popularno ime Krafna jer je okrugla poput slatkog kolača i žica se za hranu svojim umiljavanjem te maženjem kod svih pridobivši  tako njihovu naklonost i simpatije. Htjela bi Krafna i više. Uvući se u nečiji dom koji bi mogao postati i njezin jer kakav je to dom bez kućnog ljubimca ili mačke koja sjedi na pragu i kontrolira poput kakva portira ulaske u stan. Misli valjda tako Krafna pa nagrađuje svoje hranitelje plijenom ulovljenim po vrtovima u prizemlju zgrada. Donosi na kućne pragove ptice, miševe, ribe, guštere, pa čak je negdje nabasala jednom i na morskog raka kojega nije uspjela dokrajčiti. Vraćen je natrag u more.

No ovog je vikenda imala pravi okršaj sa zmijom koja je umjesto do nekog „zimskog doma“ domilila do zgrada i skrila se vješto iza kotača automobila na parkiralištu ispred zgrade. Koji joj je bio sljedeći plan, vrag bi ga znao?! Krafna ju je prva uočila i mijaukanjem privukla pozornost neugodno iznenađenog vlasnika vozila. Onda se odvažila i s instiktivnom dozom opreza ustremila prema zmiji. Zmija je zasiktala, ali ju je Krafna s pristojne udaljenosti najurila i nastavila vrebati, vjerojatno prirodno gonjena mačjom znatiželjom, ali i spoznajom o svojim predatorskim limitima. U drugom je kadru zmija vješto izmigoljila, dok je Krafana uporno pratila njezin radijus kretanja. U trećem je kadru Krafna opet netremice fiksirala  zbunjenu zmiju, a onda joj nastojala skočiti na rep, ali nažalost ,ova „puzavica“ je bila brža i uvukla se strelovitom brzinom u auspuh drugog automobila parkiranog ispred zgrade. Kakav peh za Krafnu, ali i vlasnika. Dok se ne upali motor i automobil ne pokrene ili zmija prikrade sama, Krafna je odlučila čekati svoj izgubljeni plijen dežuranjem ispod auta.

Jednostavno ne podnosi poraz ili možda samo želi dokazati da traži podhitno ljubaznog vlasnika ili vlasnicu kojima treba odličan lovac na male štetočine, a za uzvart je sprema pružiti veliku mačju ljubav. Film u tri kadra neponoviljiv je prizor jedinog zakona održavanja koji vlada u prirodi i u koji nema sumnji u konačni ishod presude. (Sanja Bosnić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini