VIJEĆE GRADA PULE:

Dokapitalizirana Istra 1961, Podnar potvrdio Gloverovo neracionalno trošenje novca


Uz 17 glasova "za" i četiri suzdržana oporbena glasa pulsko gradsko Vijeće usvojilo je odluku o dokapitalizaciji NK Istre 1961, te izmjenu Statuta kluba u skladu s dokapitalizacijom. Dokapitalizacijom se temeljni kapital kluba povećava za 27 milijuna kuna i sada iznosi 47,6 milijuna kuna, odnosno tvrtki Round Midnight Ulaganja (RMU) pozajmice koje je davala klubu pretvorene su u temeljni kapital kluba. Time RMU sada ima oko 85 posto dionica kluba, a Grad Pula oko 15 posto vlasništva u klubu.

Oporbene vijećnike zanimalo je da li su pozajmice uistinu ušle u klub, te hoće li ova dokapitalizacija pomoći spašavanju NK Istre 1961, odnosno upozorili da ukoliko Grad padne na ispod deset posto vlasništva kluba gubi pravo na člana u upravi Istre 1961.

- Ovo je povećanje temeljnog kapitala više nego duplo. Ukoliko je taj novac stvarno Glover uložio u klub kako se Istra 1961 onda nalazi u tako teškim problemima. Ispada da je Glover uložio duplo više od Ščeglova, a klubu prijeti gašenje. Meni se čini da se spašavanje Istre 1961 presporo rješava, poručio je vijećnik HSU Radenko Ognjenović.

Vijećnike SDP-a Danijela Ferića i Sinišu Gordića zanimalo je, pak, koliko Glover traži za prodaju kluba, kako se namjerava izdržati do kraja sezone te nazire li se novi kupac koji bi klub spasio.

I dok je pročelnica društvenih djelatnosti istaknula da je i prethodnom vlasniku, Rusu Mikhailu Ščeglovu također pozajmica pretvorena u povećani temeljni kapital kluba, predstavnik većinskog vlasnika kluba Darko Podnar prilično je "drsko" krenuo s pojašnjenjima, pri čemu ga je čak u jednom trenutku predsjednik Vijeća Tiziano Sošić zaustavio kada je, umjesto da odgovara na pitanja vijećnika, neutemeljeno optužio SDP da nisu za prvoligaški nogomet u Puli. No, zato je Podnar priznao da se novac u klubu neracionalno trošio.

- Ovo je pretvaranje pozajmice u adekvatan temeljni kapital, čime se pokrivaju gubici akumulirani u prethodnim godinama, a sve je potrebno i kako bi se ishodovala prvoligaška licenca za narednu sezonu. Novci su uistinu ušli u klub, međutim, Nadzorni odbor kluba trebao je kontrolirati neracionalno trošenje sredstava od strane izvršnog direktora (Michael Glover op.a.) a to nije činio, rekao je Podnar, pojašnjavajući i da se Gradu Puli smanjuje udio u vlasništvu jer ne može adekvatno pratiti povećanje temeljnog kapitala kluba.

Usto je Podnar rekao da potencijalni investitori traže anonimnost, a ne, kako je nazvao, cirkus koji mediji stvaraju oko prodaje kluba, te da je cijena za koju se klub prodaje poslovna tajna.

Uz ovu točku usvojen je i pulski Plan gospodarenja otpadom do 2022. godine. Nakon iscrpljujuće gotovo trosatne rasprave i učestalih replika vijećnika, Plan je usvojen gotovo jednoglasno, jedino je vijećnica Živog zida Gordana Čakić bila suzdržana. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of