TRAVANJ PREPUN MANIFESTACIJA KOJE VRIJEDI POSJETITI

Dani šparuga, sardela, muškata i Uskršnje pince

| Autor: Luka JELAVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


 Ovozimska suša i ne baš pretjerano topao ožujak malo su usporili rast šparuga, ali na Labinštini nisu zabrinuti, njihova manifestacija Dani šparuga i sipa u ugostiteljskim objektima potrajat će čitav travanj. Spravljaju se na razne načine, u fritaji, s rižotom, pljukancima i fužima s istarskim ombolom, u domaćem kruhu. Jadranske sipe love se krajem zime i početkom proljeća uz kamenitu obalu, a  najpoznatiji specijaliteti su brudet od sipe s palentom i crni rižoto od sipa. Travanj je mjesec i Šparogade u Kaštelu kod Buja koja se tradicionalno održava prvog vikenda iza Uskrsa. Ove godine od 26. do 28. travnja organizatori pripremaju niz zanimljivosti i užitaka na bazi divljih šparoga, od natjecanja u branju šparuga pa nadalje.

U organizaciji TZ Kršan 27. i 28. travnja održat će se 10. Festival samoniklog bilja, na kojem će ljubitelji prirode, zdravog načina života i zdrave hrane i ove godine uživati u brojnim predavanjima i radionicama posvećenim pravilnoj prehrani, kozmetici, aromaterapiji, ali i o mogućnostima uzgoja i zaštiti bilja, prepoznavanju začina i čajeva.  

Posljednje nedjelje u travnju, 28., i u Novoj Vasi kod Brtonigle Proljetnu fritaju organizira konoba Luciana. 

Blagdanska tradicija 

Od eno-gastro sadržaja treba spomenuti i Puteve rovinjskih delicija. U 12 poznatih rovinjskih restorana od 6. do 13. travnja nudi se specifičan istarski jelovnik, mesni i riblji specijaliteti po prigodnim cijenama. U subotu, 13., organizira se i slatka šetnja posvećena momjanskom muškatu - Sweet Wine and Walk. Tijekom sedam kilometara duge šetnje kroz vinograde sudionici će posjetiti četiri vrhunska vinara te kušati domaća vina, ali i druge lokalne proizvode, med, sir, istarska jela i kolače. 

Uskrs, ove godine u kasnom terminu, uvijek je bio i naznaka turističke sezone. Oživjet će u mnogim mjestima Uskršnji običaji, za blagdan se priprema istarska pinca, pa će tako biti i 14. travnja u Paladnjakima kod Žminja, gdje ovaj tradicionalni Uskršnji kolač peku pod čripnjom. Okupit će se u Paladnjakima mnoge domaćice iz drugih krajeva i ponuditi svoje pince i druge Uskršnje kolače. Prilika je to za podsjećanje na nekadašnja vremena kada se pinca pekla samo u rijetkim prilikama, a Uskrs je bio dan za malo bolju trpezu. 

U Poreču od 19. do 22. travnja posjetitelje će na glavnom trgu dočekati tradicionalni istarski proizvodi, slatki i slani, a slično će biti i u Rovinju, uz zabavni program i podjelu Uskršnjih jaja, pa u Fažani gdje valja doći na Uskršnji doručak uz veliku pincu za mještane i goste. Uskrs će se obilježiti i u Vrsaru uz likovnu izložbu najmlađih, fritule i pince, a na tržnici u Puli u subotu, 20., spremaju Uskršnju fritaju i glazbeni program. Pinca je u glavnoj ulozi i na slavljenju Uskrsa u Balama, dok se za posjetitelje Rapca priprema Uskršnji doručak na rivi uz tradicionalne namirnice. 

Dan poslije, na Uskršnji ponedjeljak, moglo bi se svratiti i u Vodnjan i kušati vodnjansku špaletu na Stanciji Buršić uz druge delicije ovog kraja. Mnogi će sigurno na Uskršnji ponedjeljak svratiti u Gračišće. Kako i ne bi kada se tamo u 18 konoba degustiraju vina iz cijele Istre pa će drevni gradić i ove godine biti velika oštarija na otvorenom. 

Među brojnim sadržajima u posljednjem travanjskom vikendu treba podsjetiti na 16. školu soljenja sardela na rivi u Fažani. Uz natjecanje u soljenju sardela, posjetitelje očekuje i bogata gastro ponuda, od sardela do maslinovih ulja i istarskih vina, a bit će zanimljivo i predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela. 

Supci u Draguću 

Sajam cvijeća Umag floria traje od 26. do 28. travnja, a Umag, grad s možda najduljom tradicijom organiziranja cvjećarskog sajma, okupi velik broj izlagača pa vrijedi tih dana prošetati umaškom obalom, između mora i cvjetnog tepiha. Susret mladih svirača tradicijskih instrumenata u Draguću "Supci pud mavricun" održavaju se 28. travnja, a od sportsko-rekreativnih sadržaja izdvojimo "100 milja Istre". Na ovoj velikoj međunarodnoj manifestaciji od 12. do 14. travnja odvažni trkači proći će Istru uzduž i poprijeko, od istočnog dijela poluotoka, preko najviših vrhova do Umaga na zapadnoj  obali, gotovo 170 kilometara. Utrka je uvrštena u elitnu svjetsku skupinu Ultra Trail World Tour (UTWT). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater