INICIJATIVA ZA OŽIVLJAVANJE TURIZMA

BESPLATNO ILI U POLA CIJENE Adrenalinski parkovi, muzeji, kašteli, špilje, zaštićena područja, tematske kuće, Paleo park…Sve se to nudi idućeg vikenda diljem Istre!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
snimio N. LAZAREVIĆ

snimio N. LAZAREVIĆ


Željeli smo pružiti mogućnost ljudima iz Istre i njihovim gostima da besplatno ili uz daleko povoljnije cijene od uobičajenih tijekom vikenda istraže turističku ponudu Istre kako bi je sutra i sami mogli preporučiti svojim prijateljima ili turistima, dok je s druge strane to i nekakvo simboličko otvaranje turističke godine s obzirom da znamo i sami da je do sada po tom pitanju sve nekako bilo mirno, kaže Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije

Više od 16 tisuća stranih turista koji su tijekom protekle subote došli u Istru pokazatelj su da smo, usprkos svih strahovima i neizvjesnosti koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa, pred vratima još jedne ljetne turističke sezone. Turistička 2020. će se naravno u mnogočemu razlikovati od bilo koje prethodne, a za sve one koji se bave turizmom ili nekim popratnim djelatnostima bit će bez sumnje puna neplaniranih iskušenja i izazova. U takvoj situaciji svaki poticaj i animacija koji ima za cilj oživljavanje turističkog prometa je više nego dobrodošla, a time su se vodili i u županijskom Odjelu za turizam kad su osmislili i za naredni vikend najavili projekt "Otvaranje turističke godine 2020." 

Ponuda

Radi se o pozivu koji je iz tog Odjela upućen svim ponuditeljima turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istarske županije da se uključe kako bi svoju turističku ponudu učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre. Tom pozivu odazvalo se više od 50 ponuditelja sadržaja iz raznih krajeva Istre koji će narednog vikenda svim posjetiteljima ponuditi svoje usluge besplatno ili s do pedeset posto popusta na standardne cijene.

Tako se u subotu 13. i nedjelju 14. lipnja svi zainteresirani mogu upoznati s njihovom ponudom, odnosno posjetiti brojne adrenalinske parkove, muzeje, kaštele, špilje, zaštićena područja, tematske kuće i ostale atrakcije, ali i neke od najboljih istarskih vinara, maslinara, tartufara, pršutara i ostalih lokalnih proizvođača koji su se odazvali pozivu. Porečka Agrolaguna, Lječilište Istarske toplice, Kuća fresaka u Draguću, Paleo park u Balama ili Kuća vještice Mare u Svetvinčentu samo su neke od adresa koje će otvorenih vrata ili uz snižene cijene goste dočekivati narednog vikenda. Koga radi planiranja aktivnog vikenda zanima cjelovit popis sudionika i svih uključenih sadržaja od jučer ga može pronaći na web stranici www.istra.hr/turizam2020.

"Potaknuti trenutnom situacijom uzrokovanom epidemijom koronavirusa zbog koje je i turizam na trenutak zastao, te su brojni sadržaji, atrakcije i smještajni objekti ostali bez gostiju, Upravni odjel za turizam je odlučio pokrenuti inicijativu za oživljavanje turizma u Istri. Budući da se svakodnevni život polako vraća u normalu, da su posjetitelji iz ostalih dijelova Hrvatske, a i sami Istrijani već počeli obilaziti Istru, te da nam se otvaranjem državne granice vraćaju i strani turisti, vjerujemo kako će ova inicijativa dodatno potaknuti veći dolazak gostiju i otvaranje turističkih sadržaja diljem naše županije", kazala je jučer županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Ona je podsjetila da je povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna prije četiri godine pokrenuta inicijativa koja se zbog korone i čitave situacije ove godine na neki način prebacila u ovo razdoblje.

"S jedne strane željeli smo pružiti mogućnost ljudima iz Istre i njihovim gostima da besplatno ili uz daleko povoljnije cijene od uobičajenih tijekom vikenda istraže turističku ponudu Istre kako bi je sutra i sami mogli preporučiti svojim prijateljima ili turistima, dok je s druge strane to i nekakvo simboličko otvaranje turističke godine s obzirom da znamo i sami da je do sada po tom pitanju sve nekako bilo mirno. Od 15. lipnja navodno bi se i zvanično trebale još više otvoriti granice u Europi i ja vjerujem da će ovaj program biti prilika da se na neki način probudimo i pokrenemo, odnosno da se svi oni koji se bave tom djelatnošću nakon puno mjeseci neplanirane pauze na pravi način ponovno otvore i pripreme za goste", kazala je Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Da se nakon beznađa koje je vladalo još prije mjesec dana u Istri ovoga ljeta ipak možemo nadati solidnim turističkim rezultatima vjeruje i vršitelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin. One je kazao kako podaci su o dolasku stranih turista već sad ohrabrujući, te da, s obzirom da smo tek na početku lipnja, vjeruje da ima još dovoljno vremena da se, kad je u pitanju turistička sezona, stvari nastave razvijati u pozitivnom smjeru. 

Pomoć poduzetnicima

"Ovo su mjere koje animiraju različite subjekte u turizmu, a naročito turističke zajednice koje iako nemaju baš previše materijalnih sredstava na raspolaganju u ovom trenutku, svakako imaju iskustva i dobre volje da doprinesu tome da nam se turistički kapaciteti što bolje popune i tokom ove godine", kazao je Radin.

U županiji vjeruju kako će poduzetnici uključeni u ovu manifestaciju, a uglavnom se radi o obiteljskim gospodarstvima, te malim i srednjim poduzećima, ovom i sličnom inicijativom lakše prebroditi teško razdoblje, te da će im ona pomoći u očuvanju radnih mjesta. Posebno je skrenuta pozornost na pridržavanje higijenskih i ostalih preventivnih mjera koje preporučuje Stožer civilne zaštite kako od strane gostiju, tako i od pružatelja usluge, odnosno domaćina. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum