(Grad Poreč)
U dvorani Doma obrtnika okupio se zavidan broj pčelara iz Istre koje su posjetili gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, te Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, a predavanja su pratili i gosti iz Udruge pčelara grada Zagreba koji su došli ciljano na ovu manifestaciju. Konferenciju koju je organizirala Udruga pčelara "Nektar" Poreč, uz podršku Grada Poreča i Istarske županije otvorio je predsjednik udruge Ivan Kovač, koji je istaknuo važnost ovakvih okupljanja.
- Prošlo je trinaest godina otkako se na Danima meda u Pazinu prvi put pojavio uzorak bršljanova meda, a taj je pionirski iskorak napravio upravo član Udruge "Nektar", naš tadašnji predsjednik Dragan Brenko.
Od tada do danas ovaj je med prošao put od gotovo nepoželjnog, zbog svoje brze kristalizacije koja je ponekad znala izazvati i gubitak zajednica, do jedne od najizdašnijih vrsta meda u našem kraju.
(Grad Poreč)
Danas, kada bršljanov med zauzima sve važnije mjesto u našoj proizvodnji, otvara se niz pitanja o njegovu položaju na tržištu, odgovornosti proizvođača te mogućnostima koje nudi u promociji lokalnog identiteta. Riječ je o procesu koji nije jednostavan i s kojim se pčelari ne mogu nositi sami. Zato je ovo okupljanje, koje spaja proizvođače, stručnjake, znanstvenike i goste iz inozemstva, važno kako bi se zajednički razmotrile smjernice za daljnji razvoj. U taj proces moraju biti uključeni gradski i županijski resori te predstavnici turističkog sektora, jer samo široka suradnja može osnažiti pčelarski sektor i iskoristiti puni potencijal koji nam je priroda dala, rekao je Kovač.
Na konferenciji su govorili eminentni stručnjaci iz područja pčelarstva, nutricionizma i javnog zdravstva među kojima i Barbara Sladonja s Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Dušanka Milojković s Kemijskog fakulteta u Beogradu, Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, Nediljko Landeka iz nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, te pčelar Klavdijo Babič. Kroz raspravu se pokušala osvijestiti važnost praćenja promjena u florističkom sastavu regije, klimatskom utjecaju te pojavi invazivnih biljaka, koje sve snažnije utječu na pčelinju pašu i proizvodnju meda.
(Grad Poreč)
Prvo predavanje bilo je posvećeno biologiji i invazivnosti bršljana, biljne vrste koja u posljednjim godinama pokazuje izrazito snažan rast i širenje. Stručnjaci su objasnili kako klimatske promjene produžuju vegetacijsku sezonu bršljana, što omogućuje pčelama kasnu pašu, ali otvara i pitanja o utjecaju ove biljke na autohtonu vegetaciju.
Slijedilo je izlaganje o profilu šećera u istarskom medu od bršljana, s naglaskom na specifičnosti njegove kemijske strukture. Predstavljeni su rezultati analitičkih istraživanja, koji potvrđuju da med od bršljana posjeduje prepoznatljive senzorske osobine i jedinstvenu kristalizaciju, čime se razlikuje od drugih vrsta kasnih medova.
U nastavku programa govorilo se o vrijednosti meda od bršljana, i to ne samo kroz prizmu tržišta, već i zdravstvenih karakteristika. Stručnjaci iz područja medicine istaknuli su moguće korisne učinke ovog specifičnog meda, naglašavajući potrebu za daljnjim znanstvenim ispitivanjima kako bi se potvrdila tradicionalna iskustva pčelara i potrošača.
Praktični dio konferencije donio je korisne savjete o tome kada vrcati i kako pravilno skladištiti med od bršljana, s obzirom na njegovu brzu kristalizaciju i specifičnu teksturu. Posebnu pozornost izazvala su predavanja o invazivnim vrstama i njihovom utjecaju na pčele, gdje je istaknuto da klimatske promjene i promjene u okolišu sve češće dovode do dominacije pojedinih biljnih vrsta i kukaca.
(Grad Poreč)
Podršku skupu dao je i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.
- Uvjereni smo da poljoprivreda i pčelarstvo predstavljaju jedan od ključnih temelja naše lokalne ekonomije, ali i važan dio očuvanja tradicije i autohtonosti našega grada. Uloge naših udruga u tom su procesu nezamjenjive, od zaštite prirode do edukacije građana o značaju pčelarstva i očuvanju autohtonih sorti. Posebno cijenimo što se u njihovim aktivnostima veliku pozornost posvećuje djeci i mladima, koji su nove generacije čuvara ovog važnog segmenta naše poljoprivrede, rekao je Peršurić.
Zaključna rasprava okupila je predavače i publiku u konstruktivnoj razmjeni iskustava. Naglašeno je kako se med od bršljana, nekada smatran rijetkošću, danas sve više pretvara u stvarnost mnogih pčelara, zbog čega je nužno dodatno razvijati analize i edukacije.
- Konferencija je donijela jednu lijepu i poticajnu priču. Trenutno postavljamo temelje standarda koji će odrediti što med od bršljana predstavlja i kakvu će vrijednost imati u budućnosti, rekao je po završetku Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.
(Grad Poreč)
Najbolji med od bršljana Alessandra Farine iz Fuškulina
Konferencija je završila svečanim proglašenjem rezultata ocjenjivanja meda od bršljana "Hedera Parenzana" u kojem su sudjelovali pčelari iz cijele Istre. Na kraju je najbolji proizvod imao Alessandro Farina iz Fuškulina pokraj Poreča s ocjenom izvrsnosti 96,98.
Zlatne medalje dobili su: Alessandro Farina, Kata Miličević, Božo Smolica,Zvonko Šudić, Balota - urbani pčelinjak, Mario Jakičić, Katica Prpić,Sonja Opšívač, OPG Branka Kovač, Igor Damjanović, Remedy Histria J.D.O.O. i Stjepan Klicić
Srebrne medalje: Maja Sever, Roberto Starčić, Vlado Vangelovski, Antun Matasović, Darko Močibob, Onelio Žiković, Josip Božić, Nediljko Landeka, Stipo Jozić, Emilijano Marković, Darko Koren, Gvido Sinožić, Ivica Vladić, Finida - urbani pčelinjak, OPG Dalibor Mojzeš, Davor Fabris, Krešimir Bronić, Miljenko Čanak, Gabrijela Valenta, Alen Cvitković, Josip Mijatović, Danijela Bel, Daniel Velić, Vedran Ančić, Goran Matošević i Petar Banko
(Grad Poreč)
Brončana medalja: Goran Matošević
Organizatori su posebnu zahvalu uputili organizaciji i stručnom timu Veterinarskog zavoda Rijeka (podružnici Hrvatskog veterinarskog instituta), koji su pružili nužnu analitičku potporu kako bi senzorsko ocjenjivanje uzoraka meda bilo provedeno na visokoj stručnoj razini.
Bogata ponuda i brojni posjetitelji
Udruga pčelara Nektar Poreč, u suradnji s Gradom Porečom, organizirala je Festival meda posvećen gradskom zaštitniku sv. Mauru, manifestaciju koja je tijekom nekoliko dana okupila pčelare, građane i brojne posjetitelje željne pravih, kvalitetnih pčelinjih proizvoda. Zbog loših vremenskih uvjeta program se održao u Domu obrtnika, no to nije umanjilo bogatu ponudu ni interes posjetitelja.
Tijekom sva tri dana građani i gosti mogli su kupovati pčelinje proizvode na šest štandova porečkih pčelara, dok su umirovljenici imali mogućnost kupnje meda uz poseban popust. Fešta od meda je započela nastupom učenika produženog boravka OŠ Poreč, koji su pjesmom, recitacijama i kratkim igrokazom unijeli vedrinu u otvaranje Festivala.
(Grad Poreč)
Udruga pčelara Nektar pritom je obradovala sve prvašiće grada Poreča, kao i male sudionike programa, darujući im staklenku meda s urbanih pčelinjaka Grada, uz poruku "Moj med od pčela iz mojega grada", te prigodnu bojanku Pčelar Luka. Nakon nastupa, učenici su zajedno s predstavnicima Udruge Nektar posjetili Dom umirovljenika, gdje su pjesmom i druženjem razveselili korisnike, podijelivši im teglice gradskog meda kao mali znak pažnje.
(Grad Poreč)
Velik interes posjetitelja izazvao je i izložbeni stol s uzorcima bršljanovog meda koji je prošao laboratorijsku i senzorsku analizu, a koji su svi mogli kušati. Posebnu pozornost privukao je i tzv. "Crni stol" u organizaciji predstavnika HUSAM-a na kojem su bili izloženi uzorci proizvoda kupljenih u trgovinama i na štandovima, uredno deklariranih kao "med", ali s upitnim karakteristikama. Ova edukativna prezentacija istaknula je važnost prepoznavanja autentičnog meda, potaknula razgovor o kvaliteti te ukazala na potrebu zaštite potrošača i poštenih proizvođača. Trodnevni Festival meda završio je regionalnom konferencijom "Hedera Parenzana".