TRADICIJA

Limena glazba Sv. Lovreč ove subote slavi 140. rođendan kao najstariji glazbeni sastav u Istri

| Autor: Zvonimir Guzić


Sa tradicijom dugom 140 godina, neprekidnog djelovanja, limena glazba iz Svetog Lovreča najdugovječniji je glazbeni sastav u Istarskoj županiji. Središnja svečanost obilježavanja velikog jubileja održati će se u subotu 22. lipnja od 19 sati u Sv. Lovreču na trgu Placeta u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Matko Laginja iz Sv. Lovreča, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Lovreč i Hrvatskog sabora kulture.

Podjela diploma

Svečanost će uz domaći sastav uveličati i tri prijateljska orkestra među kojima su Mengeška godba iz slovenskog Mengeša, Puhački orkestar Fužine i Glazbeno društvo Spinčići - Kastav.

Manifestacija će početi svečanim mimohodom glazbenih sastava prema središnjem trgu, a u službenom dijelu programa predviđena je i podjela dijamantnih, zlatnih i srebrnih diploma članstvu koje je to zaslužilo dugogodišnjim aktivnostima u slavljeničkom orkestru.

Cijela priča počela je davne 1884. godine kad je petero Lovrečana, puni glazbenog entuzijazma odlučilo naučiti svirati puhačke instrumente. Na prve glazbene instrukcije išli su u Višnjan kod izvjesnog učitelja Močiboba, nakon čega u svome rodnom mjestu šire krug znatiželjnika koji se priključuju oformljenom glazbenom sastavu. Orkestar je iz godine u godinu bivao sve veći, da bi svojevrsnu kulminaciju dosegao pred početak Drugog svjetskog rata, kada je prema kazivanju i fotografijama, čak 50-ak glazbenika aktivno u sastavu limene glazbe.

I za vrijeme svih ratova, limena glazba nije utihnula. Uvijek neutralna van svih politika i opredjeljivanja vjerna samo glazbenim notama nije prekidala sa radom. Takav stav donio joj je neprekidan kontinuitet djelovanja unatoč brojnim poteškoćama i izazovima. Bitna značajka ove dugovječnosti je i činjenica da se iz generacije u generaciju vodila briga da se mlađa pokoljenja uključe u orkestar.

Njegovanje tradicije

Načelo prihvaćanja članstva uglavnom se svodilo na to da mlada osoba prethodno nauči osnove glazbe i sviranja, a kad stasa i stekne određeno iskustvo priključivala bi se glazbenom sastavu. Vrlo često se dešavalo da taj proces za pojedinca bude mukotrpan i težak, ponekad i nepremostiv cilj, ali upornost pojedinaca, te podrška roditelja i starijih uglavnom bi osigurala da se postojeće glazbene snage nadopunjavaju onim mlađim i poletnijim. Ta tradicija se njeguje i u današnjim danima.

Krajem 50-tih godina prošlog stoljeća, u Sv. Lovreču nastaje inicijativa oko formiranja kulturnog društva. Osnovano je Kulturno-prosvjetno društvo nazvano po Matku Laginji, »ocu Istre« koji je rođen 10. kolovoza 1852. godine upravo na dan zaštitnika sv. Lovre čije ime nosi mjesto. U okrilju kulturnog društva i orkestar postaje sve organiziraniji, te u narednom razdoblju češće nastupa, kako samostalno, tako i s ostalim sekcijama koje djeluju u okrilju društva »Matko Laginja«. Posljednjih pola stoljeća, svoj uspon u kvaliteti i brojnosti, orkestar dobiva dolaskom profesora Dušana Korena, sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća koji kvalitativno i kvantitativno podiže razinu nastupa limene glazbe.

U novije vrijeme bogate povijesti svoj novi procvat orkestar dostiže pod palicom Elvisa Soldatića kad je osvojeno i brončano odličje na Državnom natjecanju limenih glazbi 2000. godine, a intenzivirali su se i međunarodni nastupi. Posljednjih 18 godina, dirigentsku palicu drži Petar Janko, pod čijim vodstvom se značajno proširio repertoar izvođenja, a ponajviše koncertni program uskrsnih i božićnih blagdana. U dugoj povijesti osim trojice spomenutih treba se prisjetiti i ostalih imena dirigenata i voditelja zaslužnih za rad i opstojnost orkestra. Glavne pokretačke snage glazbenog sastava svoga doba činili su još Banich Gorgonio, Francesco Bani, Aurelio Bani, Dragutin – Karlo Jurišević, Anton – Tonči Jurišević i Serđo Bogešić.

Svi slojevi društva

Što se tiče samog članstva u limenoj glazbi, može se reći da ono dolazi iz svih slojeva društva, neovisno o spolu, nacionalnosti, obrazovanju ili dobi, a posljednjih 30-ak godina broj članova je rekordan, dosegavši u jednom trenutku 61-og aktivnog člana.

Limena glazba je već dugi niz godina sinonim i prepoznatljiv brend za ovo malo srednjevjekovno mjesto čije ime ponosno promoviraju i dan danas. S obzirom na entuzijazam i bogatu tradiciju koje su svjesni svi stanovnici, limenoj glazbi iz Svetog Lovreča predstoji još mnogo novih nota, koncerata i mimohoda, a ponajviše onog najvažnijeg – druženja i širenja zajedničkog duha kakvo će biti i u subotu na proslavi impozantnih 140 godina neprekidne aktivnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter