"VALAMAR BRINE ZA MARENDE FINE"

Labinski školarci hrane se zdravim obrocima od namirnica lokalnih dobavljača

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Pružanje autentičnih doživljaja u turizmu jedan je od strateških ciljeva Valamara. Naglasak je stavljen na kontinuirano ulaganje u kvalitetu, lokalnu proizvodnju i ponudu hrane i pića.

Na tim je temeljima ujesen 2020. godine pokrenuta Valfresco web trgovina, a taj brend u proteklom je razdoblju postao prepoznatljiv sinonim za maštovita i kvalitetna jela te brojne druge autohtone proizvode koji sedam dana u tjednu, jednostavno i brzo, mogu stići do svakog kućnog praga.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Projekt Valfresco Direkt online trgovine, razvijen unutar Valamara, integrira znanja i vještine iz područja nabave, logistike, operacija, gastronomije, marketinga, prodaje, digitalizacije i upravljanja inovacijama te je u kratkom vremenu u potpunosti uspio ostvariti svoj osnovni cilj da kroz povezivanje turizma i poljoprivrede omogući malim i lokalnim proizvođačima i OPG-ovima jači pristup tržištu, a turistima i građanima bolju dostupnost izvrsnim proizvodima i tradicijama Istre.

Kreativni natječaj

Nakon što su tim inovativnim i kvalitetnim proizvodom zaslužili povjerenje velikog broja kupaca s područje Istre, Rijeke s okolicom i otoka Krka, iz Valamara su se odlučili na korak više te još jednom pokrenuli pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Tako su lani osmislili i započeli društveno odgovoran pilot projekt »Valamar brine za marende fine« kojemu je cilj osigurati kvalitetne i nutritivno izbalansirane obroke lokalnog podrijetla školskoj djeci, podržati škole u pripremi tih obroka te rasteretiti roditelje pri njihovom sufinanciranju.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Osmišljen je natječaj na koji se prijavilo ukupno 20 škola, pri čemu je kriterij odabira pobjednika bio najkreativniji video u kojem su djeca pokazala što vole i znaju o zdravoj prehrani. Iako je Valamar u uvjetima nagradnog natječaja predvidio samo jednog dobitnika glavne nagrade, žiri je odlučio kako će glavnu nagradu dobiti dvije pobjedničke škole. Naime, oduševio ih je kreativni video labinske osnovne škole Matije Vlačića u kojem su učenici napravili kombinaciju igrokaza i kuharske radionice, čak su i sami ulovili i očistili ribu, a obroke za cijelu školsku godinu osvojio je i kreativni video labinskog Centra Liče Faraguna, posebne odgojno-obrazovne ustanove za učenike s teškoćama u razvoju.

Pravilna prehrana djece i mladih osnovni je preduvjet za njihov pravilan rast i razvoj. Njen temelj je konzumiranje raznovrsne hrane koja osigurava dnevnu energiju i sve potrebne hranljive sastojke, odnosno bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine i minerale, a upravo sve to učenicima nagrađene dvije škole svakodnevno osiguravaju kvalitetni, raznoliki i svježi obroci koje od prvog dana u ovoj školskoj godini stižu iz Valamarove centralne Valfresco kuhinje i distributivnog centra u Vinežu.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Zahvaljujemo Valamaru na hvalevrijednom projektu kao i učenicima i učiteljicama područne škola Rabac koji su odličnim videom osigurali pobjedu naše škole. Projekt učenicima svakodnevno daje na odabir različita jela i marende. Najveću promjenu, i ono što je učenicima najdraže, vidimo u tome da sami mogu birati što će jesti, mogu kombinirati što vole, a najvažnije je da su sva jela bazirana na zdravim namirnicama. Važno je napomenuti da je prošle godine u školi marendalo 244 učenika, a ove godine 338, što je povećanje od 94 učenika. Svakodnevno od učenika stižu brojne ideje i želje o jelovniku, koje pokušavamo ispuniti, odnosno, sami su se uključili i aktivno sudjeluju u kreiranju zdrave prehrane, što je i glavni cilj ovog projekta, kazala je ravnateljica Osnovne škole Matije Vlačića Sanja Gregorinić Trumić komentirajući ovu vrijednu inicijativu najveće hrvatske turističke kompanije.

Mediteranska prehrana

S obzirom na činjenicu da se danas sve teže oduprijeti trendovima koji se djeci nude i privlače ih širokom paletom brzih i nezdravih proizvoda te da se prehrambene navike stečene u djetinjstvu nastavljaju i u odraslo doba, Valamarov projekt podržao je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije koji već godinama sustavno provodi brojne programe za promicanje zdravlja, a poglavito promicanje pravilne prehrane djece predškolskog i školskog uzrasta.

- Sve osnovne škole na području Istarske županije imaju organiziranu prehranu, odnosno imaju školske marende, a mi, kao preventivni zdravstveni djelatnici, željeli bismo da su one u skladu s preporukama pravilne mediteranske prehrane, da su u što većoj mjeri kuhane marende, a ako se ne radi o kuhanoj hrani, željeli bi da su to zdravi sendviči ili neki drugi zdravi odabiri. Također, u sklopu mediteranske prehrane težimo da u što većoj mjeri u zdravim marendama budu zastupljene sezonske namirnice i, po mogućnosti, što češće i što je više moguće namirnice s našeg područja i kontrolirane kvalitete.

Upravo zato nas veseli ova suradnja s Valamarom u sklopu koje zajednički radimo i na izradi zdravih školskih jelovnika koja je već dulje vrijeme u fokusu našeg rada unutar aktivnosti vezanih uz promicanje zdrave prehrane, kazala nam je voditeljica Savjetovališta za prehranu Nastavnog zavoda dr. Olga Dabović Rac.

Kvalitetni i zdravi školski obroci za učenike OŠ Matije Vlačića i Centra Liče Faraguna iz Labina, kao i jela iz Valfresco kužine, koja se svakodnevno dostavljaju u domove brojnih kupaca Valfresco Direkta s područja Istre i Kvarnera, pripremaju se u centralnoj kuhinji u Vinežu, najvećem proizvodnom pogonu za ugostiteljstvo u Hrvatskoj u koji je Valamar do sada investirao oko 5,5 milijuna eura.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Pogon je opremljen vrhunskom tehnologijom, a prostire se na 3.400 četvornih metara površine i osigurava bržu i jednostavniju pripremu hrane uz rasterećenje hotelskih kuhinja u Valamarovim objektima. Radi se o inovativnom i tehnološki naprednom pogonu koji osigurava opskrbu dvadesetak Valamar hotela i devet kampova s pripadajućim ugostiteljskim objektima, a dnevno može pripremiti do 25 tisuća obroka uz najviše standarde zdravstvene sigurnosti.

Više od sto proizvođača

U centralnoj kuhinji radi gotovo 200 djelatnika, a proizvodni pogon projektiran je za visoko-kvalitetnu obradu hrane gdje postoje odvojeni odjeli kao što su topla i hladna kuhinja, slastičarna te odvojeni odvojeni odjeli kao što su mesnica, ribarnica i pripremnica voća i povrća. Transport hrane osiguran je u potrebnom temperaturnom režimu zbog čega je osigurana neprekinutost hladnog lanca.

Unutar platforme Valfresco Direkt, Valamar usko surađuje s više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na taj način, širok spektar njihovih proizvoda dospijeva na stolove i postaje lakše dostupan, kako lokalnom stanovništvu, tako i gostima hotela.

Jedan od tih malih proizvođača je Ivan Matohanca iz Rovinja koji se već 30 godina bavi uzgojem povrća, vinove loze i maslina. S posađenih više od 300 stabala maslina, svake godine dolazilo je do sve većih količina maslinovog ulja koje se moralo prodati.

- Prije dvadesetak godina osnovali smo OPG Remi. Tada smo to extra djevičansko maslinovo ulje prodavali susjedima, prijateljima, turistima te nekim restoranima na području Rovinja i to uglavnom tradicionalnim načinom, s kućnog praga. U Valfresco Direktu smo pronašli partnera koji nam je omogućio pristup znatno većem tržištu. Zahvaljujući tome, naše extra djevičansko maslinovo ulje Carpane sada se lakše, brže i jednostavnije dostavlja direktno kupacu, olakšavajući proces pronalaženja i dostave proizvoda, kaže ovaj rovinjski maslinar.

Obitelj Zvijezdane Križmanić registrirala je mali OPG još 2003. godine, no radilo se o usputnom poslu koji su članovi obitelji odrađivali uz svoje stalne poslove. Prije nekoliko godina donijeli su odluku odluka o ozbiljnijem okretanju tom obiteljskom biznisu, koji je krenuo s direktnom prodajom na rovinjskoj tržnici, a zatim i konzerviranjem viškova proizvedenog povrća.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Primarna nam je proizvodnja svježeg povrća, no viškovi uvijek postoje, a kako to povrće ne bi propalo počeli smo ga kiseliti, pripremati šalšu, namaze, ajvar, sokove i ostale proizvode. U tom trenutku došlo je do suradnje s Valfrescom koji nam je uvelike pomogao da se pročuje za nas, ne samo na području Istre, već, kako mi Istrijani volimo reći, i na drugu stranu Učke, u Rijeci, na Kvarneru i otocima. Suradnja s Valfrescom za sada je odlična i nadamo se da će tako biti i u budućnosti. Izuzetno cijenimo njihov angažman i podršku u poticanju domaćih proizvoda. Njihova inicijativa pruža priliku i nama »malima« da se razvijamo i povećavamo proizvodnju u skladu s tržišnim zahtjevima. Hvala im na tome, komentirajući suradnju s Valamarom kaže Zvijezdana Križmanić iz OPG-a Križmanić.

U Valamarovom Valfresco Direktu, prepoznali su vrijednog partnera u OPG-u Zajc, koji uspješno posluje već punih 25 godina te proizvodi oko dvadeset kultura. Jagode, rajčice, paprike, salate, blitvu, špinat, lubenice, dinje i ostale proizvode sa svojih polja uglavnom su kupcima nudili direktno sa štanda na labinskoj tržnici, da bi ih prije otprilike tri godine počeli distribuirati i putem Valfresco Direkta.

Odgovoran partner

Na obostrano zadovoljstvo, očito, jer OPG Zajcu je od tada otvoren put do daleko većeg tržišta od onog na koje su godinama mogli računati. Također, uvrštavanjem OPG-a Zajc, Valamar je listi partnera dodao još jednog domaćeg proizvođača s paletom kvalitetnih i vrijednih poljoprivrednih proizvoda.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Konstatira to i vlasnica OPG-a, Višnja Zajc, koja naglašava da im suradnja s Valfrescom jako puno znači jer se radi o vrlo profesionalnom, odgovornom i ozbiljnom poslovnom partneru.

- Redovno uzimaju naše proizvode i plasiraju ih dalje svojim kupcima. Izrazito su nam pomogli u našem poslovanju i nadamo se dugogodišnjoj suradnji uz obostrano zadovoljstvo, kaže Višnja Zajc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum