Model poticane stanogradnje ponovno pod lupom javnosti

Žužić: "POS politika Umaga je promašena. IDS predlaže najam po prihvatljivoj cijeni i s mogućnošću otkupa"

| Autor: Glas Istre
Umag (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Umag (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


"Grad Umag trebao bi otkupiti, odnosno zadržati određen broj POS stanova te ih dati u najam po prihvatljivoj cijeni i s mogućnošću otkupa mladim obiteljima, samohranim roditeljima ili deficitarnim zanimanjima", prijedlog je predsjednice umaškog IDS-a Anje Žužić, nakon što je model poticane stanogradnje u Umagu ponovno pod lupom javnosti zbog netransparentnosti i zlouporabe.

- Politikom poticane stanogradnje kakvu ju provodi Grad Umag – Umago, ne rješava se pitanje stambenog zbrinjavanja naših sugrađana. Takav model treba definitivno preispitati, posebice jer ima itekako prostora za njegovo poboljšanje, kazala je Žužić, dodajući:

- IDS Umag proveo je anketu među građanima Umaga o njihovim preferencijama po pitanju stambenog zbrinjavanja. Zaključak jest da Umageži imaju itekako veliku sumnju u pravednosti POS modela, barem kako ga provodi aktualna gradska vlast. U Umagu nema nijedne POS zgrade, a da nije popraćena pogodovanjima ili sumnjivim dodjelama stanova. Danas o tome govore sve više medija, a vrijeme će pokazati ima li tu posla za institucije.

- Nažalost, trebamo priznati da je POS politika našeg grada promašena. IDS Umag predlaže da se umjesto prodaje stanova, isti daju u najam po jasnim kriterijima, s mogućnošću otkupa nakon 10 ili više godina. Takav bi model bio daleko pravedniji te već u startu onemogućili bismo da korisnici iznajmljuju stanove u turističke svrhe, naglasila je Žužić.

Anja ŽužićAnja Žužić

- Model najma stana bio bi zanimljiviji i građanima koji nisu iz Umaga, ali imaju deficitarna zanimanja. Takvih ima puno u našem gradu, što na premještaju, što na stažu, no nemaju interesa za kupnju stana. Povoljnijim najmom stana, odnosno rješavanjem njihovog stambenog pitanja povećali bismo šanse da ostanu trajno živjeti u Umagu.

- Učinkovitijom i pravednijom politikom za poticanu stanogradnju, Grad Umag mogao bi riješiti istovremeno nekoliko problema, od rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji do deficitarnih zanimanja. Trenutna politika koju provodi ova gradska vlast, to ne čini i zato ju treba promijeniti. Politiku i vlast, zaključila je predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater