Tradicionalna manifestacija

Antonja na Rovinjštini uz istarsku supu, najbolja vina i maslinova ulja

| Autor: Aldo Pokrajac
Istrijanske užanci pripremanja supe i ove će godine oživjeti Antonja u Rovinjskom Selu (Snimio Dalibor Talajić / Agrorovinj)

Istrijanske užanci pripremanja supe i ove će godine oživjeti Antonja u Rovinjskom Selu (Snimio Dalibor Talajić / Agrorovinj)


Danas i sutra Udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo priređuju 33. Antonju, gastroenološko događanje koje se održava uz blagdan sv. Antona, zaštitnika ovdašnje župe.

Danas će se održati 10. Festival istarske supe. Posjetitelji će moći degustirati supe koje će se pripremati na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju posjetitelji dobivaju prigodni suvenir s manifestacije.

U subotu se održava tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 33. Antonja, kao i 21. izložba maslinovog ulja. Ove je godine prijavljeno ukupno 43 uzoraka vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača i u kategoriji proizvođača hobista. Na ocjenjivanje maslinovih ulja ukupno je pristiglo 63 uzoraka. Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine.

I u petak i u subotu službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20.30 sati održati proglašenje pobjednika 10. Festivala istarske supe. Ocjenjivati će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe, potom i "najbolja kumpanija". Sudjelovati će najmanje 11 ekipa, koliko ih je do sada prijavljeno. Najbolja vina i ulja proglasiti će se u subotu u 19 sati.

- Uz podršku sponzora i partnera manifestacije nastojimo iz godine u godinu zadržati naglasak na lokalnim proizvođačima koji na ovaj način dolazi u direktni kontakt s potrošačima, ali i svih ostalih ljubitelja dobrog vina te vrhunskih maslinovih ulja s našeg područja, ističe Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Zabavni dio programa kreće uz glazbu od 22 sata. U petak će nastupiti DJ Kriza i EL Duo Luka & Eleonora. U subotu su za zabavni program zaduženi Lucky Band i Mauro Staraj & Labanda. Ulaz je besplatan.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Energetski napitak istarskog težaka

Istarska supa, u Istri samo supa, kako navodi Istrapedia, tradicionalno je iće i piće spravljeno od crnog vina, kruha i začina. Supa još od davnina slovi kao jedan od prepoznatljivih elemenata istarske trpeze. Sprema se na način da se kriška domaćeg kruha debljine 2-3 cm ispeče na gradelama (roštilju), a u bukaletu (bokal/vrč u kojem se sprema i iz kojeg se pije supa) stavi šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano vino (obavezno crno, uobičajeno teran) te promiješa. Pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.

Sam naziv napitka dolazi od istarske čakavske riječi za krišku kruha - supa (istrovenetski sopa), a iz njezina umakanja u vino nastao je i glagol supati.

Supa se najčešće konzumira u hladnim zimskim večerima kada se na otvorenim ognjištima, u kućnim konobama ili u oštarijama, može zagrijati vino i prepržiti kruh. Tradicionalno cijelo društvo pije iz iste bukalete, uobičajeno jednolitarske, koja kruži uokolo. Iz higijenskih razloga danas se u gostionicama pripremaju i supe u manjim bukaletama. Istarska supa (negdje se kaže i supica) je jednostavno pripravljen energetski napitak kojim se u povijesti hranio istarski težak ili se davao bolesnima za brži oporavak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum