KRAJ ZVJEZDARNICE VIŠNJAN

Na dan Ljetnog solsticija: Astrofest i znanstveni sajam u srijedu u Tićanu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Astrofest

Astrofest


Zvjezdarnica Višnjan u suradnji i uz pokroviteljstvo Općine Višnjan i Turističke zajednice Općine Višnjan organizira već tradicionalnu manifestaciju Astrofest na dan ljetnog solsticija, u srijedu, 21. lipnja s početkom u 18 sati u Tićanu.

Ove se godine Astrofest održava u suradnji sa znanstvenim sajmom projekta "raSTEM" kojim se želi osvijestiti javnost o važnosti edukacije iz STEM područja te podići razinu znanstvene pismenosti kod djece i mladih. Na sajmu će se provoditi mnogobrojne znanstvene i tehnološke radionice i kazališna predstava u režiji Arije Rizvić "Znanstvenici superheroji".

Tajanstveni mikroskopski svijet

Ako nekoga zanima kako se istražuju velike zvijeri, na koji način se otkrivaju asteroidi, kako napraviti vlastitog ljigavca ili pak želi zaviriti u tajanstveni mikroskopski svijet, moći će na sajmu zadovoljiti svoju znatiželju. Zainteresirani će se moći uputiti u obilazak zvjezdarnice te upoznati se s funkcioniranjem glavnog teleskopa namijenjenog praćenju malih tijela Sunčeva sustava, a moći će i promatrati vidljiva nebeska tijeka kroz teleskop postavljen na livadi.

U glazbenom dijelu planiran je koncert Andree Pongraca, virtuoza na handpan instrumentu te glazbene poslastice koje će za posjetitelje u nastavku večeri puštati DJ Zmayo i DJ Lindarski. U gastronomskom dijelu nudit će se razne delicije u "street food" stilu, a bit će tu i kutak za "slatkoljupce". Astrofest i raSTEM su spremni spojiti zvijezde, znanost i čaroliju kako bi pružili jedinstveno iskustvo za posjetitelje.

Korado Korlević je, predstavljajući tu manifestaciju - dao opći pregled situacije u edukaciji u STEM području. Navodi da je takva vrsta "family bonding" programa nešto drugačije što se može ponuditi djeci u slobodno vrijeme, novi svijet koji je jednako šaren i zabavan, kao i onaj koji se gura u mainstreamu, tzv. "svijetu zabave".

Znanstveni sajam

Projekt raSTEM financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Znanstveni sajam u Tičanu je šesti po redu od ukupno deset sajmova koji se održavaju diljem Hrvatske u sklopu projekta raSTEM, od čega tri u Istarskoj županiji.

Nositelj projekta "raSTEM" je Astronomsko društvo Višnjan, a partneri na projektu su: Udruga Virtus, Centar tehničke kulture Rijeka, Zajednica tehničke kulture grada Malog Lošinja, Udruga Klikeraj, Društvo "Naša djeca" Poreč, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Veleučilište u Karlovcu, Dječji vrtić Višnjan i Osnovna škola Jože Šurana Višnjan. Ulaz na Astrofest i Znanstveni sajam je besplatan za sve posjetitelje te prijava dolaska nije potrebna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of