Dan GRADa UMAGa

Bassanese: Umag je u povijesno najvećoj fazi rasta i razvoja

U našem fokusu je čovjek i činimo sve da budemo grad jednakih mogućnosti, grad po mjeri čovjeka te grad koji se razvija i raste. Postignutim se standardima ponosimo i tu smo nedvojbeno grad primjer, kako u Istri, tako i u Hrvatskoj. Ponosni smo na uspjehe i standarde koje smo postigli, naročito prema djeci, mladima i umirovljenicima. Naš uspjeh je rezultat naše vizije i truda, naglasio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese

| Autor: Luka Jelavić
Laureati Grada Umaga 2023., svečana sjednica Gradskoj vijeća

Laureati Grada Umaga 2023., svečana sjednica Gradskoj vijeća


"S ponosom mogu istaknuti da se u posljednjih 14 godina Umag nalazi u povijesno najvećoj fazi rasta i razvoja. Neka ovaj dan bude samo podsjetnik kako je uistinu lijepo živjeti u Umagu, uređenom i sigurnom gradu u kojem vrijedi pravilo promišljanja zajedničke budućnosti i jednakih mogućnosti za sve", rekao je, između ostalog, umaški gradonačelnik Vili Bassanese na svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je, uz druge sadržaje, obilježen Dan grada Umaga, 6. svibnja.

Na sjednici kojoj su prisustvovali brojni građani i gosti, među kojima i predstavnici bratimljenih gradova Bratislava-Ružinova i Mussolentea, Bassanese je podsjetio da je prije 78 godina Umag izborio svoje oslobođenje od nacifašizma. Tada su mnogi dali svoje živote za budućnost i slobodu, a ta ista slobodu kasnije je obranjena u Domovinskom ratu. Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Belušić naglasio je da je proteklih godinu dana obilježilo jačanje socijalne i demografske politike te nastavak strateških projekata, poput POS stanova.

- U našem fokusu je čovjek i činimo sve da budemo grad jednakih mogućnosti, grad po mjeri čovjeka te grad koji se razvija i raste. Postignutim se standardima ponosimo i tu smo nedvojbeno grad primjer, kako u Istri, tako i u Hrvatskoj. Ponosni smo na uspjehe i standarde koje smo postigli, naročito prema djeci, mladima i umirovljenicima, naglasio je gradonačelnik Bassanese.

- Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijska solidarnost, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno demografska politika te skrb o umirovljenicima i pogotovo prema našoj djeci su vrijednosti koje obilježavaju naš rad. Upravo na tim principima strpljivog, strateškog i timskog rada leži formula našeg uspjeha. Realizirani su, ili su u tijeku, strateški projekti koji se događaju jednom u povijesti grada, a koji će uvelike pridonijeti kvaliteti života u našoj zajednici. No, sve to ne bi bilo moguće bez naših gospodarstvenika, počevši od malih obrtnika, preko naše industrije pa sve do velikog turističkog sektora koji su svi pokretač naše ekonomije. Zahvala ide i mojim zamjenicima, cijeloj gradskoj upravi i pročelnicima, direktorima komunalnih tvrtki, kao i ravnateljima ustanova te vijećnicima. Hvala svim manjinskim zajednicama, na doprinosu te, svim udrugama koji promiču grad Umag. Hvala svim vjerskim zajednicama i svim župama, državnim institucijama, hvala vatrogascima, policiji, hitnoj, Domu zdravlja te svim pojedincima koji su prijatelji našega grada, podvukao je Bassanese.

Dio svečane sjednice Vijeća pripao je zaslužnim građanima. Godišnja nagrada Gradskog vijeća dodijeljena je umirovljenici Mariji Jurčić, donedavnoj vlasnici trgovačkog obrta koji je otvorila 1992. godine. Danas uz njenu pomoć obrt vodi njen sin. Isto priznanje dobio je svećenik, profesor, moralist i kolumnist dr. Josip Grbac, koji, kako je obrazloženo, svojim radom, etikom i velikim srcem, promovirajući ispravne ljudske i društvene vrijednosti, našu zajednicu čini ugodnijom i ljepšom za život. Nagradu Gradskog vijeća dobio je glavni imam i vjeroučitelj za područje Medžlisa Umag Elvedin Posavljak za veliki doprinos u izgradnji Islamskog kulturnog centra u Umagu. Nositelj ovogodišnje nagrade Gradskog vijeća je i Njaci Široka, vlasnik filigransko – zlatarskog obrta od 1980. godine, kao predstavnik četvrte generacije obrtnika iz obitelji Široka koja kroz proteklo stoljeće i pol čuva tradiciju obrtništva na što su ponosni.

Zahvalnica gradonačelnika Umaga dodijeljena je umirovljenici Zdenki Doz, donedavnoj vlasnici obrta za ugostiteljstvo u Sv. Ivanu. Isto gradonačelnikovo priznanje dobila su braća ribari Primo i Rino Ossich koji njeguju dugu obiteljsku tradiciju ribarenja. Gradonačelnikovu zahvalnicu dobio je i građevinski obrtnik Fuat Kadrioski koji je u Umag došao 1980. godine, a sada je vlasnik građevinskog poduzeća koje zapošljava 15 radnika. Istaknuo se u nizu humanitarnih akcija. Zahvalnicu je dobila i poznata umaška frizerka Klaudija Červar koja je svoj frizerski salon u Umagu otvorila 1982. godine. Frizure bi Klaudija radila i onim sugrađankama koje nisu imale za platiti uslugu, a to ju je, istaknula je, činilo sretnom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum