Hoditi i zdravi biti

Kiša nije mogla spriječiti volju Pazinaca za šetnjom po prirodi

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)


Nakon tri godine pauze, u srijedu je u Pazinu održana javnozdravstvena pješačka manifestacija "Hoditi i zdraviti biti – La salute viene camminando". Jutro je bilo rezervirano za najmlađe sudionike – polaznike Dječjeg vrtića Olga Ban.

Njih 300-tinjak okupilo se na gradskom stadionu i uz pjesmu, ples i dobro raspoloženje krenulo na pješačenje oko Pazina, a sve pod vodstvom Pazinskih sprintića i voditeljice Kristine Jurić. Već od 16 sati na Trgu slobode vrijedna patronaža Istarskih domova zdravlja, Ispostave Pazin mjerila je tlak i šećer u krvi.

Unatoč kiši, do 17 sati se okupilo mnoštvo djece, roditelja, mladih i umirovljenika, a svima je pogled bježao prema nebu, istodobno se pitajući; kada će prestati padati? Ipak, uz laganu kišu, na znak starta voditeljice pješačenja Irene Rogović iz Sportske igraonice i univerzalne sportske škole SPORT 4+ i Patricije Jedrejčić iz Planinarskog društva Pazinka, grupa je krenula prema Gortanovom brijegu.

Upornost sudionika nagradilo je sunce koje ih je obasjalo na polovici rute, a kako je bilo i onih koji su se usput priključivali, tako je grupa postajala sve brojnija i do vrha Gortanovog brijega narasla je na zaista lijepu brojku od stotinjak pješaka. Po dolasku na Gortanov brijeg, najmlađe su čekali sportski poligoni, dok su odrasli stanku iskoristili za ponovnu provjeru tlaka i šećera u krvi, a rezultati su nakon pješačenja mnogima od njih bili mnogo bolji, zapravo snizila im se razina šećera u krvi. Naznaka je to činjenice da je svega 30-ak minuta pješačenja dnevno dovoljno da učinite korak naprijed za svoje zdravlje i pravovremeno utječete na prevenciju raznih poremećaja i bolesti, posebice civilizacijskih poput dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog krvnog tlaka. Putem natrag, prema Pazinu, hodači su prošli naseljem Rijavac te su oko 20 sati svi sretni, zadovoljni i s osmjehom na licima stigli na cilj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater