bageri DANAS ponovo u akciji

FOTO / Ipak srušena bespravno sagrađena kuća obitelji Obić na potezu između Jadreški i Šijanske šume

| Autor: Marcello Rosanda


Danas je srušena bespravno sagrađena kuća na potezu između Jadreški i Šijanske šume.

Radi se o objektu u vlasništvu obitelji Obić, o kojoj smo pisali protekli tjedan.

Podsjetimo, riječ je o obitelji koja je bespravno sagradila tri kuće u Jadreškima, a 20 godina su nelegalno živjeli u Puli. U međuvremenu su potpisali ugovor s Gradom Pulom za taj stan, ali svejedno tvrde da "imaju samo bespravnu nekretninu", nastojeći izazvati simpatije i podršku javnosti, usprkos stalnim bespravnim radnjama koje čine.

- Državni inspektorat nastavlja uklanjanje bespravno sagrađenih objekata. Danas se ruši građevina izgrađena na poljoprivredno šumskom zemljištu 2017. godine, a čiji su vlasnici 2018. godine dobili Rješenje o uklanjanju. Budući da vlasnici nisu postupili po tom rješenju, 1. ožujka ove godine uručeno im je Rješenje o uklanjanju uz pomoć treće osobe, kazala je glasnogovornica Državnog inspektorata Ivona Župan tijekom današnjeg rušenja. 

Kako saznajemo, Državni inspektorat u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, prije početka radova na izvršenju svakog rješenja, putem treće osobe obavlja detaljne provjere: prijavu prebivališta, status nekretnine i slično, te je tako učinjeno i u ovom slučaju. Pritom se nerijetko događa, kako neslužbeno saznajemo, da investitori tek po zaprimanju Rješenja o izvršenju naprave promjenu prebivališta, vjerojatno s ciljem da si pripreme teren za protivljenje rušenju, pa je takav slučaj zabilježen i ovaj put.

Muška osoba, investitor,  ponovo je dobio Rješenje, ovoga puta o izvršenju 1. ožujka 2023. godine, a na adresu bespravno sagrađenog objekta prijavio se 6. ožujka 2023. godine. Ostale četiri osobe, dvije punoljetne i dvije maloljetne ženske osobe, koje su u bespravnom objektu, nikada pa tako ni danas nisu prijavljene na adresi gdje se trebaju izvesti radovi uklanjanja bespravne građevine.

Nadalje, kako saznajemo neslužbeno, Državni inspektorat je zaprimio obavijest Grada Pule kako "Grad Pula ima zaključen Ugovor o najmu stana u Puli s najmoprimcem bespravnim graditeljem na temelju Odluke gradonačelnika Grada Pule od 19. rujna 2022. godine, a da se kao članovi domaćinstva u navedenom Ugovoru navode: supruga i troje djece. Predmetni Ugovor zaključen je na određeno vrijeme u trajanju od 5 godina, uz mogućnost produljenja na isti vremenski period i ubuduće, ukoliko se najmoprimac pridržava svih uvjeta i uredno ispunjava ugovorom preuzete obveze."

Dakle, taj ugovor je na snazi i Obići imaju krov nad glavom. Osim toga, u tom stanu živjeli su i ranije, dok nisu imali ugovor s Gradom. 

"Za napomenuti je kako su predmetni najmoprimci u gradskom stanu još iz ranijeg razdoblja kada su ga koristili bespravno još od 1997. godine (prvo gospodin a kasnije supruga i sve kćerke od rođenja) te im je status bespravnih korisnika, kroz postupak ozakonjenja istoga, izreguliran na način da je s njima zaključen navedeni Ugovor o najmu", dobio je obavijest Inspektorat.

Uz sve to, a nakon što je Jasna Obić za Glas Istre izjavila da joj je pulsko Državno odvjetništvo naložilo da mora živjeti na bespravnoj adresi, neslužbeno smo saznali da ne postoji odluka koja bi obvezivala suprugu i njezinu maloljetnu djecu na boravak isključivo u nekretnini na bespravnoj adresi Put od Fortice, koja je danas srušena. 

Zaključno, Obićima to nije jedina nekretnina za život. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of