RIJEKA

U ručku u riječkoj Osnovnoj školi "Dolac" ličinke kućnog moljca

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


U ručku djece koja su u produženom boravku riječke Osnovne škole "Dolac" u ponedjeljak je bilo crvića, a hrana je dana na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo( NZJZ) Primorsko-goranske županije, koji je danas preliminarno utvrdio da je riječ o ličinkama kuhinjskog moljca.

Po riječima voditelja Epidemiološkog odjela NZJZ-a Dobrice Rončevića, prvom analizom je utvrđeno da su u hrani pronađene ličinke kao nepatogeni organizmi koje se može naći u sirovini za hranu biljnog podrijetla, kao što su brašno, ječam ili grah, a takva termički obrađena hrana nije štetna za ljudsko zdravlje, objavili su lokalni mediji.

 Cjeloviti nalaz bit će dostupan u četvrtak.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj je rekla da je dobila neslužbene informacije kako su u hrani bile ličinke moljca. Dodala je da su djeca koja su jela ručak sada dobro te da te ličinke nisu opasni nametnici. Ocijenila je da je Osnovna škola 'Dolac' proaktivno reagirala obavijestivši vijeće roditelja i pokrenuvši postupak raskida ugovora s dobavljačem.

Prema informacijama roditelja djece iz Osnovne škole "Dolac", u središtu Rijeke, ličinke su bile u maneštri od ječma i graha te suhog mesa. Ručak je prekinut čim su primijećene ličinke, ali su neka djeca već pojela dio obroka. Neki su roditelji tvrdili da su im se djeca nakon dolaska kući žalila na bolove u trbuhu i da su povraćala. 

 Revoltirani roditelji požalili su se novinarima da i inače hrana koju djeca dobivaju u školi nije odgovarajuće kvalitete. Najavili su da će zahtijevati da se raskine ugovor o dostavi hrane s tvrtkom Blato 1902. Doznaje se da ta tvrtka dostavlja hranu i u neke druge riječke škole, pa su tako i u Osnovnoj školi "Pećine" u ponedjeljak u ručku bile ličinke.

  Osnovna škola "Dolac" u priopćenju se ispričava roditeljima i navodi da je hitno reagirala pozvavši Nastavni zavod za javno zdravstvo, koji je odmah uzeo uzorke hrane. Navodi također da je dobavljaču hrane, tvrtki Blato 1902. iskazala zabrinutost i nezadovoljstvo. Ta tvrtka, pak, kako ističe škola, obvezala se na odštetu.     

 Roditelji učenika poslali su školi dopis u kojemu traže da se odmah raskine suradnja s tvrtkom Blato 1902. i dostava hrane. "Ako to ne učinite, kontaktirat ćemo državnu inspekciju i zatražiti uvid u poslovanje i uvjete rada te tvrtke", stoji u dopisu roditelja.  
 

 

(Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter