u riječkoj osnovnoj školi

Djeci za ručak POSLUŽILI MANEŠTRU S CRVIMA


Ostvarenje najgorih noćnih mora dogodilo se u ponedjeljak djeci koja borave u produženom boravku u riječkoj Osnovnoj školi Dolac. Tijekom objeda poslužena je naizgled ukusna maneštra koja je međutim “obogaćena” neželjenim sastojcima: crvićima koji su plutali i migoljili se na tanjurima, javlja portal Riječanin.

Takva hrana poslužena djeci koja su počela konzumirati ručak sve dok netko od njih nije primijetio nešto neobično – crve u tanjuru.

Alarmirano je osoblje, ručak je prekinut no za neke mališane je bilo prekasno. Neki roditelji posvjedočili su nam kako su upravo djeca zamijetila crve u maneštri a neki tvrde i kako su djeca po dolasku kući povraćala i žalila se na bolove u trbuhu.

No isti roditelji žale se kako inače nisu zadovoljni hranom u produženom boravku u OŠ Dolac i kako su djeca i ranije imala problema s probavom nakon objedovanja u produženom boravku, javlja Riječanin.

U OŠ Dolac roditeljima su se tijekom jučerašnjeg dana ispričali porukom u kojoj priznaju navedeni incident:

…u maneštrici od graha i ječma sa suhim mesom pronađeni su crvi. Škola je promptno reagirala pozvavši Nastavni zavod za javno zdravstvo koji su odmah izašli na teren i uzeli uzorak hrane na ispitivanje. Škola je također obavijestila i dobavljača, tvrtku Blato 1902. d.d. te iskazala svoju zabrinutost i nezadovoljstvo…. U svom odgovoru dobavljač se obvezao izvršiti obeštećenje. Istraga je u tijeku te ćemo vas o nalazu pravovremeno obavijestiti. Duboko se ispričavamo na nemilom događaju te stojimo na raspolaganju za eventualna pitanja“, poručili su roditeljima iz Osnovne škole Dolac.

U Osnovnu školu također smo poslali molbu za očitovanjem o ovom slučaju pa ćemo vas o njihovu odgovoru pravodobno izvijestiti.

Međutim, roditelji djece koja pohađaju produženi boravak u Osnovnoj školi Dolac nisu zadovoljni reakcijom škole te su Riječaninu uputili dopis sa svojim zahtjevima kojeg prenosimo u cijelosti:

Kao roditelji djece koja se hrane u školi Dolac hranom koju dostavlja konoba Blato, vrlo je uznemiravajuće u dopisu škole na reakciju “crvi u hrani” pročitati kako je škola “iskazala svoju zabrinutost i nezadovoljstvo” dotičnoj konobi. Pitamo se koliko još puta djeca moraju povraćati i razboljeti se da bi reakcija bila jedina razumna – istoga trenutka prekinuti suradnju s konobom! Govoriti o obeštećenju ručka ovdje je podjednako alarmantno kao sto je i naći crva u hrani.

O kakvom obeštećenju je potrebno razgovarati kada je zdravlje djece ugroženo? Što se još mora dogoditi da razgovaramo o onome što je ključno? Ovo su situacije koje ne traže toleranciju i razumijevanje već odlučnu i urgentnu reakciju škole, nadzornih i pravnih institucija. I mi kao roditelji bezrazložno ignoriramo već neko vrijeme stav djece o lošoj kvaliteti hrane. Djeca se kontinuirano žale da je hrana neukusna i često nejestiva a čujemo da i tegobe u obliku povraćanja, proljeva i bolova nisu nažalost rijetka pojava. Loše iskustvo s konobom Blato smo nažalost osobno prošli i sa starijom kćeri koja ide u školu Gelsi. Slične pojave kod djece pamtimo i od tog vremena i očito se ne radi o iznimkama novijeg datuma.

 Apeliramo stoga da poduzmete jedini mogući ispravni korak te raskinete odmah suradnju i dostavu hrane djeci od strane konobe Blato. Ukoliko to ne učinite, kontaktirat ćemo državnu inspekciju i zatražiti uvid u poslovanje i uvjete rada dotične konobe te pokrenuti tužbu i negativan publicitet protiv škole kao suodgovorne za ugrožavanje zdravlja djece. Molimo stoga Vašu neodgodivu odluku o raskidanju suradnje s konobom Blato. Neoprostivo je i neodgovorno zaključiti ovakvu situaciju službenom protestnom notom i trivijalnim obeštećenjem. U međuvremenu ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi informirali ljude o tome kako se priprema hrana u konobi Blato i koja opasnost dolazi iz njihove kuhinje“, stoji u priopćenju roditelja poslanom portalu Riječanin. (PN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter