TALIJANSKOJ KOČARICI SANKCIJE ZA ILEGALAN ULAZAK U HRVATSKE VODE I PROTUZAKONITI RIBOLOV

Posadi "Vege" 60 tisuća kuna zbog izlova 17 kila listova, sipa i Jakobovih kapica


Šest talijanskih ribara iz Chioggie koji su u utorak kočaricom "Vega" pod talijanskom zastavom ilegalno ušli u hrvatske vode i ribarili u umaškom akvatoriju, kažnjeni su u srijedu na umaškom prekršajnom sudu s ukupno 60-ak tisuća kuna zbog počinjenih prekršaja, počinjenu štetu, troškove suđenja i troškove policijskog plovila koje je interveniral. Više od polovice tog iznosa pada na teret zapovjedniku kočarice, kojem je sud zaplijenio ribarski alat, odnosno četiri rampona i 17 kilograma izlovljene ribe.

Svi članovi posade priznali su krivnju, a odgovornost za ulazak u hrvatske vode prebacivali na zapovjednika ribarice jer je on taj koji određuje gdje će ribariti. Članovi posade nemaju utjecaja na smjer kretanja i lokaciju na kojoj će loviti, izjavili su na sudu ribari s "Vege".

Članovima posade pojedinačno je izrečena novčana kazna od 4.000 kuna, a zapovjedniku 8.000 kuna zbog ilegalnog prelaska morske granice. Prema Zakonu o ribarstvu zapovjednik je kažnjen s dodatnih 12 tisuća kuna za ilegalno ribarenje, a 11.420 kuna kazne "odrezano" mu je zbog štete pričinjene izlovom u hrvatskom moru za 17,20 kilograma listova, sipa i jakopovih kapica. Svaki od članova posade dužan je platiti po 600 kuna sudskih troškova te svaki po 1.000 kuna za troškove policijskog plovila.

Posada i zapovjednik prespavali su u kočarici u umaškoj luci pod policijskim nadzorom, a jučer su oko podne dovedeni su na Prekršajni sud u Umagu. Doznajemo da su još u utorak o svemu obaviještene i talijanske vlasti. Što se hrvatskih vlasti tiče, nakon što riješe sve dužne tehnikalije u Hrvatskoj, talijanska ribarica može nastaviti s ribolovom, uz preporuku da se drži talijanskog teritorijalnog mora.

Podsjetimo da je pomorska policija PU istarske u popodnevnim satima u utorak uočila ribaricu pod talijanskom zastavom koja je prešla u hrvatske vode i ribarila na umaškom akvatoriju, te je promptno reagiralo najbliže policijsko plovilo koje je presrelo kočaricu i dopratilo je u umašku luku. Cijela posada je potom završila na kriminalističkom istraživanju te je određeno da će zbog počinjenog u roku od 24 sata odgovarati na prekršajnom sudu. Talijani su bili uvjereni da će proći nekažnjeno, odnosno neopaženo radi loših vremenskih prilika, no upravo je onda najveća pozornost posvećena motrenju mora, a valja i naglasiti da je umaški akvatorij, od lipnja prošle godine kada je donijeta arbitražna odluka oko Savudrijske vale, pun policijskih plovila. (Mateo SARDELIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini