E-SAVJETOVANJE

NOVI KALENDAR Za iduću školsku godinu dva modela školskih praznika

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Prema jednoj opciji, jesenski odmor učenika realizirao bi se od 2. do 3. studenoga 2020., dok bi prvi dio zimskoga odmora bio od 24. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021. Drugi dio odmora bi bio od 23. do 26. veljače 2021.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja je otvorilo e-savjetovanje o odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020./2021., piše Novi list.

Prema toj odluci iduća školska godina počinje 7. rujna, a osim zimskog, proljetnog i ljetnog odmora, Ministarstvo ponovo predviđa mogućnost organizacije i jesenskog odmora za učenike, kao i mogućnost održavanja zimskog odmora u dva dijela.

Najveća je novost da se novim kalendarom predlažu dva modela školskih praznika i odmora, u odnosu na ovogodišnja četiri, a bez obzira za koju se opciju osnivači odlučili, iduća školska godina završit će 18. lipnja, odnosno 25. svibnja za učenike završnih razreda srednjih škola

Dva polugodišta

Sve opcije predviđaju ustrojavanje nastave u dva polugodišta, a prvo polugodište traje od 7. rujna do 23. prosinca, dok drugo polugodište počinje prvog radnog dana nakon isteka zimskoga odmora. Nastava se organizira i izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana.

Ukoliko škola ne ostvari propisani nastavni plan i program, nastavna godina može se produljiti odlukom upravnog tijela županije nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Gradskoga ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za obrazovanje i nakon 18. lipnja 2021. godine, odnosno nakon 25. svibnja 2021. godine za završne razrede srednje škole.

Prema prijedlogu Ministarstva, odmor za učenike tijekom nastavne godine može se realizirati na način da zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 15. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 18. siječnja 2021. godine. Za škole koje se odluče za takvu opciju, proljetni bi odmor za učenike bio od 1. do 9. travnja, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.

Škola za život

Ukoliko se osnivači odluče za opciju s jesenskim odmorom i dijeljenje zimskog odmora u dva dijela, jesenski bi se odmor realizirao od 2. do 3. studenoga 2020. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga. Prvi dio zimskoga odmora za učenike počeo bi 24. prosinca 2020. i trajao bi do 8. siječnja 2021., s tim da nastava počinje 11. siječnja 2021. godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike bi počeo 23. veljače i završio 26. veljače 2021. godine, s tim da nastava počinje 1. ožujka 2021. godine. U toj kombinaciji proljetni odmor učenika realizirao bi se od 2. do 9. travnja, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.

Za koju će se opciju osnivači odlučiti, znat će se nakon pribavljenih mišljenja školskih ustanova. Osnivač je dužan jednoobrazno za učenike svih školskih ustanova nad kojima ima osnivačka prava donijeti odluku o načinu realizacije školskog odmora. Iznimno, škole koje provode eksperimentalni program »Škola za život« mogu odstupiti od utvrđenih rokova, o čemu odlučuje ministar.

Osnivači škola dužni su do 10. lipnja nadležnome upravnom tijelu dostaviti odluku o načinu realizacije školskog odmora, a odluke o realizaciji bit će objavljene do 1. srpnja.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum