O AKTUALNIM TEMAMA

NEVEN BARKOVIĆ, zamjenik glavne urednice Indexa: "Plenković se ne ponaša kao premijer, nego kao kralj. I SVE VIŠE SLIČI NA ALEKSANDRA VUČIĆA"

U Hrvatskoj su pravosuđe i institucije sustava toliko propale, što naravno nije slučajno, da ponekad imam dojam da se građani mogu osloniti još samo na neovisne medije. Ne mogu vam opisati količinu dojava i poziva u pomoć koja svakodnevno dolazi na naše adrese, kaže Barković

| Autor: Roberto RAUCH
Neven Barković

Neven Barković


Ugostitelj Tomislav Kovačević na vrata svog lokala u Rijeci objesio je natpis s porukom da HDZ-ovi glasači u njegov kafić nisu dobrodošli. Takav je potez izazvao bijes vladajuće stranke, a premijer Andrej Plenković, najmoćniji čovjek u državi, poručio je da se osjeća ugroženim. Na stranu ugostitelja je, osim šire javnosti, stao najčitaniji hrvatski internetski portal Index.hr, koji je vatru dodatno raspirio "pop-up" porukom na svojoj stranici. Od čitatelja se, pisalo je, tražila potvrda da su ljudi, zbog čega su mogli kliknuti na opciju "da, čovjek sam" ili "ne, glasač sam HDZ-a".

Ovakav potez ponovo je izazvao bijes HDZ-ovih političara, koji su čin nazvali dehumanizirajućim. O tome, slobodi u medijima, sličnosti Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i ostalim temama razgovarali smo s urednikom Indexa Nevenom Barkovićem.

- Što mislite o istupu ugostitelja u Rijeci? Zbog tog su ga poteza premijer i drugi državnici više puta javno optužili. Državni se moćnici osjećaju "ugroženo" i za to krive malog čovjeka. Utječe li takvo što na građansku hrabrost i volju da se usprotivimo vlasti? Postajemo li zarobljenici HDZ-ovog mentalnog sklopa i svijeta koji bi trebao funkcionirati po njihovim mjerilima?

- Hrvatska je nažalost već desetljećima država zarobljena u glibu korupcije, kriminala i nepotizma. Obzirom da su HDZ i njegovi sateliti na vlasti 80 posto vremena otkad je Hrvatska postala neovisna, jasno je tko je najviše kriv za takvo stanje. HDZ to, naravno, ne bi mogao postići bez podrške značajnog postotka birača, koji su jednako odgovorni za takvo stanje. Istup riječkog ugostitelja vidim kao čin građanskog otpora vladajućoj oligarhiji, a histeričnu i beskrajno licemjernu reakciju vrha HDZ-a kao logičnu posljedicu njihovog feudalnog načina upravljanja zemljom.

Plenković se ne ponaša kao premijer jedne demokratske republike, članice Europske unije, nego kao bahati kralj čije poteze nitko ne smije dovoditi u pitanje. Kako vrijeme odmiče, Plenković sve više podsjeća na Aleksandra Vučića i to je nešto što bi nas sve trebalo zabrinuti.

- Mislite li da mediji pozitivno ili negativno utječu na to? Jesu li oni glasnici građanske poslušnosti ili građanskog neposluha?

- Velik dio hrvatskih medija je itekako zaslužan za činjenicu da se Plenković osjeća i ponaša kao bogomdani kralj, a ne kao netko tko bi trebao služiti onima koji ga plaćaju. Njegove nebulozne izjave, nekoherentne optužbe i konfabulacije se slijepo prenose bez puno propitkivanja, a mediji koji na taj način služe vladajućima su za to često nagrađeni oglasima državnih i javnih kompanija. S druge strane imate šačicu neovisnih medija na čelu s Indexom, koji se zaista bave novinarstvom i razotkrivaju kriminal vladajućih.

- HDZ je oštro osudio pop-up na Vašoj stranici. U intervjuu za N1 osvrnuli ste se na zakonski članak u kojem, između ostalog, piše da je zabranjeno poticati govor mržnje na osnovu političkih uvjerenja. Poručili ste da političko uvjerenje nije isto što i članstvo u stranci. Smatrate li da će na temelju toga Index, u slučaju tužbe, biti oslobođen optužbe?

- Index nema na temelju čega biti ni optužen ni osuđen. Ako do tužbe i dođe, Index će se na sudu znati obraniti, baš kao što smo to napravili mnogo puta dosad kad su nas tužili oni čiji smo kriminal razotkrivali.

- Čitatelji koji bi pritisnuli tipku "Ne, ja sam glasač HDZ-a" došli bi na stranicu sa svim aferama HDZ-a. Ipak, optužuje vas se za dehumanizaciju i govor mržnje. Je li takva optužba posljedica toga što živimo u sve rigidnijem i politički korektnom svijetu? Može li se vaš postupak po mjerilima takvog svijeta smatrati dehumanizirajućim na osnovi članstva u određenoj stranci?

- HDZ i njegovi birači su dehumanizirali cijelo hrvatsko društvo. Podijelili su ga na one kojima se zahvaljujući stranačkoj iskaznici dijele zaposlenja i unosni poslovi, i na one koji su takav kriminal i nepotizam prisiljeni plaćati kroz visoke poreze i bezbroj drugih nameta. Svi oni koji na ovaj ili onaj način nisu povezani s vladajućima su u Hrvatskoj građani drugog reda. Kritika i bunt protiv takvog sustava nisu dehumanizacija HDZ-a, nego dužnost svakog razumnog i savjesnog čovjeka.

- Kako gledate na slobodu medija u Hrvatskoj? Može li nam se dogoditi potpuno gušenje medijske slobode, kao što je to slučaj u Srbiji? Bi li u takvom slučaju, po Vama, Index bio posljednja utvrda slobode koju bi trebalo osvojiti, nakon čega bi medijski prostor bio pod kontrolom vlasti?

- Sloboda medija je u Hrvatskoj na niskim granama, o čemu govore i relevantna međunarodna istraživanja, ali krivac za to nije neka državna cenzura, nego prvenstveno autocenzura koja proizlazi iz slizanosti najvećih medija s vladajućom partijom. Primjera radi, HRT uopće nije potrebno cenzurirati jer se podrazumijeva samo po sebi da s Prisavlja u eter ne može otići ništa što bi imalo potencijal naštetiti HDZ-u. Na lokalnoj razini situacija je još gora. Samo nekolicina lokalnih medija u Hrvatskoj se zaista bavi novinarstvom, ogromna većina njih služi kao megafon trenutno vladajućima. Postoji niz sredina, pa i većih gradova u Hrvatskoj, u kojima ne postoji niti jedan jedini neovisni lokalni medij. Nadam se da nam se neće dogoditi situacija kao u Srbiji, gdje su neovisni mediji gotovo potpuno nestali, ali ne sumnjam da je upravo to ono što bi Plenković i HDZ najviše htjeli.

- Smatrate li da premijer Plenković cilja na takvo što? U posljednje je vrijeme posebno oštar prema medijima, a nedavno je, u sklopu kampanje o cijepljenju, prema predstavnicima medija prijeteći upirao prstom, govorio im što od njih očekuje i kako trebaju raditi.

- Kao što sam već rekao, Plenković sve više nalikuje Aleksandru Vučiću. I bojim se da će, što dulje bude na vlasti, pokušaji gušenja neovisnih medija biti sve izraženiji.

- Smatrate li Index jedinim posve neovisnim medijem u Hrvatskoj? Ako ne, koje biste medije još tu uvrstili?

- Index nije jedini neovisni medij u Hrvatskoj, ali je svakako najutjecajniji i najčitaniji. Svakako bih još istaknuo N1 televiziju, koja radi dobar novinarski posao.

- Što takva neovisnost nosi sa sobom? Je li vas tko pokušao potkupiti? Koliko Vas često netko pokušava sabotirati, koliko često netko tuži Index?

- U Hrvatskoj su pravosuđe i institucije sustava toliko propale, što naravno nije slučajno, da ponekad imam dojam da se građani mogu osloniti još samo na neovisne medije. Renome i utjecaj Indexa je takav da nas građani često doživljavaju kao jedinu instituciju koja radi svoj posao. Ne mogu vam opisati količinu dojava i poziva u pomoć koja svakodnevno dolazi na naše adrese.

Obzirom na to da smo kritični prema svakoj vlasti, pretpostavljam da su vladajući shvatili da nas se ne može potkupiti, pa takvih pokušaja ni nema. Na prijetnje smo odavno oguglali, ali tužbe su vrlo učestala pojava. Nema tjedna da nismo na sudu, ali sve je to dio posla ako se ozbiljno bavite novinarstvom. Medij kojeg u dubinski korumpiranoj državi kakva je Hrvatska nitko ne tuži je medij koji se ne bavi novinarstvom.

- Postojite već punih 18 godina. Novi portali koji pokušavaju biti neovisni uglavnom se brzo gase. Mislite li da u Hrvatskoj može niknuti portal koji bi dostigao čitanost na razini države, bez podrške lokalnih vlasti ili nekog kapitala, dakle isključivo kvalitetnim novinarskim sadržajem?

- Čitanost i utjecaj se grade godinama, to ne dolazi preko noći. Hrvatska je zbog izuzetno visoke razine korupcije zemlja u kojoj bi neovisno istraživačko novinarstvo trebalo cvjetati, posla ima napretek. Indexovi istraživački novinari su, primjerice, nedavno mjesecima istraživali sumnjivu imovinu i financijske malverzacije šefova državnih i javnih kompanija, a rezultate sad redovito objavljujemo u Uhljebariju - svojevrsnom registru sisača novca poreznih obveznika.

Svakome tko želi pokrenuti portal koji se želi baviti isključivo kvalitetnim novinarstvom želim puno sreće i još više živaca, trebat će mu.

- U javnosti se već neko vrijeme govori o prijedlogu novog zakona o medijima, kojeg ministrica kulture Obuljen Koržinek pokušava što prije provesti. Jedna od ključnih stavki uključuje odgovornost za komentare koji izražavaju govor mržnje. Odgovornost za njih snosit će sami urednici što je, jasno je kao dan, van pameti. Problem velike količine takvih komentara ipak postoji, a čini se da je korona samo dodatno raspirila takav govor mržnje. Što bi vi učinili po tom pitanju? Je li Index već smislio kakvo konkretno rješenje za taj problem?

- Namjera HDZ-a i njihove ministrice Nine Obuljen Koržinek da izguraju zakon koji će za posljedicu imati gašenje komentara pod člancima na portalima je samo još jedan u nizu dokaza da vladajući žele suzbiti slobodu govora u Hrvatskoj. U Hrvatskoj već postoje zakonske odredbe koje sankcioniraju govor mržnje, ali ono što HDZ pokušava napraviti je još više suzbiti svaku kritiku pod egidom borbe protiv govora mržnje.

Vlada nije provela nikakvo istraživanje o govoru mržnje u komentarima čitatelja pod člancima da bi mogla tvrditi da su upravo oni najgori rasadnici govora mržnje, a s druge strane upravo njih pokušavaju zabraniti. Njihove reakcije na slučaj riječkog ugostitelja i Indexov pop-up su najbolji dokaz da HDZ ionako nema pojma što je uopće govor mržnje, a što sloboda izražavanja.

Ono što vladajući pokušavaju je svaku kritiku prozvati govorom mržnje i suzbiti je kako god znaju i umiju. Ako im kao društvo to dozvolimo, sami smo si krivi. Jednom kad se odreknete vlastitih sloboda, budite sigurni da vam ih nitko neće vratiti. Ne bez borbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum