VUKOVAR

Na vukovarskom Veleučilištu potpisan sporazum o pokretanju studija informatike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić i dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Goran Malčić potpisali su u ponedjeljak sporazum o pokretanju studijskog programa informatike na vukovarskom Veleučilištu.

Dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić rekao je kako Veleučilište želi upisati prve studente u taj program ove akademske godine.

"Mi želimo da Vukovar postane studentski grad s 1000 do 1500 studenata. S Tehničkim veleučilištem u Zagrebu potpisali smo ugovor jer u ovom trenutku nemamo kadrova za studij informatike, a njihovo veleučilište u samom je vrhu tehničkih znanosti", objasnio je Sudarić.

Po riječima dekana Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Gorana Malčića, to je veleučilište najveće u Hrvatskoj sa studijem inženjerske, tehničke struke, a s vukovarskim Veleučilištem ga je spojio Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, koja u ovom trenutku stipendira 60 studenata nudeći im nakon završetka studija i posao u nekom od svojih razvojnih centara.

"U Fini će svi budući studenti imati mogućnost obavljanja stručne prakse i raditi na jednom od 150 Fininih servisa, moći će biti angažirati i putem studentskog servisa te u konačnici i dobiti posao u jednoj ovakvoj kompaniji koja zapošljava oko 300 inženjera", rekao je Čović.

Na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar držane imovine Mario Banožić, koji je ocijenio da je vukovarsko Veleučilište nukleus visokog obrazovanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da će s programom informatike dobiti  posve novu, drugačiju formu.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je osnivanje studijskog programa informatike na vukovarskom Veleučilištu poruka Vukovaru i drugim dijelovima Slavonije da ta regija ima veliku perspektivu ne samo kao poljoprivredni kraj, nego i za druge sektore industrije.

"U vukovarsko Veleučilište sada ulazi i tehnička struka i ovo je ujedno i signal mladim ljudima, a koliko sam čuo, zainteresiranih za ovaj studijski program ima dosta", istaknuo je Marić i dodao kako je u suradnji dvaju veleučilišta ključnu ulogu odigrala Fina, koja na taj način dolazi do kadrova za vlastite potrebe.

"Tu opet apostrofiram ulogu Fine, koja je na nekoliko primjera disperzije svojih razvojnih centara ne isključivo vezanih za Zagreb i četiri ostala velika hrvatska grada pokazala da ima širinu i zna kako unaprijediti poslovanje", rekao je Marić.

Najavio je da bi novi zakon o gradu Vukovaru, koji sadržava cijeli sustav potpora, mogao biti izglasan u Hrvatskom saboru ove godine, a trenutačno se čeka njegovo odobrenje od Europske komisije.

"Vrlo dobro napredujemo s tim i očekujem da ćemo tijekom ove godine i taj zakon donijeti", rekao je Marić i poručio kako je Vukovar za ovu Vladu uvijek bio od prioritetne važnosti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini