zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Inspektorat obustavio rad kompostane Čret, očekujem rješenje Ministarstva

| Autor: Hina
Tomislav Tomašević (Snimio Patrik Macek/Pixsell)

Tomislav Tomašević (Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je izvijestio da je Inspektorat obustavio rad kompostane Čret na Markuševcu dok se ne ishodi okolišna dozvola ili rješenje o radu postrojenja ispod graničnih vrijednosti, ali da očekuje da Ministarstvo uskoro to riješi.   

Tumačenje Inspektorata je da zato što je kompostana zaprimala veće količine biootpada od 75 tona dnevno, treba ishoditi okolišnu dozvolu ili rješenje o radu postrojenja ispod graničnih vrijednosti, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. 

Kaže da se ne slažu s pravnim interpretacijama Inspektorata te su im jutros podnijeli žalbu, ali su isto tako održali i sastanak s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja koji odlučuje o zahtjevu za rješenje o radu ispod graničnih vrijednosti koje je Zagrebački holding uputilo Ministarstvu još u veljači. 

"Taj postupak je pri kraju, bio je dobar sastanak u Ministarstvu i ja očekujem da će se on uskoro riješiti tako da se izdaje dokument koji je Državni inspektorat tražio", rekao je.

Do daljnjega, dok se ovo ne riješi, što očekujem da bude uskoro, sav zeleni otpad - granje i trava ići privatnim oporabiteljima, a kad se ponovno otvori Čret onda će manja količina, kao što smo i obećali građanskoj inicijativi, isključivo zelenog otpada - granja i trave ići na Čret", poručio je Tomašević.

Napomenuo je da zadnjih pet mjeseci u tu kompostanu ide isključivo zeleni otpad a tako će biti i ubuduće. 

Vezano za sanaciju na Jakuševcu nakon odrona, Tomašević je rekao da se usuglašavaju projektanti i izvođači radova kako bi se uskoro pokrenula sanacija, a da i dalje čekaju rezultate istrage Općinskog suda u Zagrebu u postupku za osiguranje dokaza koje će utvrditi zašto je došlo do odrona i tko je odgovoran za to iz perspektive financijske štete. 

Na konferenciji za novinare predstavljen je i novi dječji vrtić u Podbrežju koji će se graditi po najvišim standardima zelene gradnje s uštedom energije dobivenom iz obnovljivih izvora i preko 70 posto, a po tim standardima Grad planira investicije javnih zgrada.  

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da je naglasak projekta tog vrtića maksimalno korištenje prirodnog svjetla, sunčana elektrana na krovu, energetska učinkovitost te korištenje oborinske vode.

Primit će 200 djece u 10 odgojnih skupina, a riječ je o investiciji od 9,3 milijuna eura, pri čemu 80 posto osigurava Grad, a ostatak Nacionalni plan oporavka i otpornosti. 

Najavio je da će u Podbrežju vrlo skoro graditi zgrada sa 288 stanova za socijalni najam koja će koristiti malo energije iz obnovljivih izvora, te graditi škola.  

"Novi Zagreb Zapad jedna je od četvrti s rastućim brojem zahtjeva za upis u vrtiće, tako da ćemo u naredne dvije godine izgraditi nove kapacitete za oko 700 novih mjesta za djecu s tog područja", najavila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini