TWEETOVI ZA OSTAVKU

KSENOFOBIČNI ANTIFAŠIST KREŠO BELJAK Lažni ljevičar kojem su ustaše domoljubi, Bleibug i Oluja jedno te isto, Udbine likvidacije premalo brojne, a neistomišljenike želi iseliti iz Hrvatske

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Krešo Beljak (Davor KOVAČEVIĆ)

Krešo Beljak (Davor KOVAČEVIĆ)


Slučaj Kreše Beljaka, predsjednika i saborskog zastupnika HSS-a, najbolji je dokaz slavne izjave Abrahama Lincolna kako "možeš zavaravati neke ljude neko vrijeme, ali ne možeš zavarati sve ljude cijelo vrijeme". Svojim razglašenim tweetom u kojem opravdava ubojstva što ih je jugoslavenska tajna politička policija, Udba, počinila među emigrantima između 1945. i 1989. godine te u kojem na netočan način prikazuje početak Domovinskog rata, Beljak je prelio čašu tolerancije demokratske javnosti, najšireg članstva HSS-a i vlastitih koalicijskih partnera. Šef HSS-a je tom nepromišljenom provokacijom dokazao kako njegove prethodne izjave nisu bile varka što se može opravdati nepromišljenošću, temperamentom i osebujnim stilom izražavanja, nego kako se radi o političaru koji je do sada zavaravao javnost da ima kapacitet za posao kojim se bavi.

Kad bi se i zanemarile svi prethodni Beljakovi istupi – iako nema razloga da se preko njih olako prijeđe – najnoviji tweet o Udbi, za kojeg se neuvjerljivo ispričao, šefa HSS-a diskvalificira kao ozbiljnog političkog partnera - pače ljevičara kakvim se predstavlja u demokratskog političkoj areni. Najnoviji Beljakov skandal nastao je kada je jedan iseljenik na Tweeteru 10. siječnja 2020. napisao: "Jugonostalgičari ne uspijevaju shvatiti da je od 1945. do 1990. preko 100 političkih atentata izvršeno izvan Jugoslavije. UDBA je bila aktivna u svakoj hrvatskoj imigrantskoj zajednici u SAD-u Njemačkoj, Kanadi i Australiji."

Zanimljiva prepiska

Dan kasnije – bez vidljivog povoda – Beljak se oglasio slijedećom porukom: "Preko 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od '91. do '99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su nažalost pobjegli UDBA-i."

Tu zanimljivu prepisku koja bi Beljaka u normalnoj zemlji prisilila na ostavku na sve dužnosti, društvenim mrežama proširio je Mostov saborski zastupnik Marko Sladoljev, ali je ubrzo postala politički hit zbog kojeg je započeo novi raspad HSS-a. Lokalni ogranci te stranke te njihovi gradonačelnici poput Dinka Piraka iz Čazme traže ostavku svog predsjednika, dok najuži stranački vrh predvođen glavnim tajnikom Željkom Lenartom traži da se kazne oni kritiziraju Beljaka, dok se sam Beljak u stranci osjeća kao nedodirljivo božanstvo.

SDP-ov šef Davor Bernardić zadovoljan je isprikom koju je Beljak javno dao – ali s Iblerova trga poručuju kako će "predsporazum" o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima "modificirati" tako da HSS dobije tri "ulazna" mjesta u Hrvatski sabor, a ne šest mjesta kao što je bilo dogovoreno. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je kako Beljak baš i nije "ispao pametan" svojom izjavom o Udbi, ali nitko od njih nije reagirao na ranije ispade "prvog seljaka" koji, doduše, štalu i zemlju nije vidio, a po zvanju je profesor zemljopisa.

"Treba mu medicinska pomoć"

Dok se javnost bavi pitanjem što će biti s HSS-om (koji je po nekim informacijama spao na manje od dvije tisuće članova) te hoće li HDZ kao protutežu "SDP-ovom" HSS-u na listu staviti popularnu Marijanu Petir, na svjetlo dana isplivao je još jedan Beljakov tweet. Upućen je upravo Dinku Piraku, gradonačelniku Čazme, prije nekoliko mjeseci i glasi: "Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Obje akcije bile su reakcija na prethodne ustaške (iz 41.) i četničke (iz 91.) zločine. Nemojmo imati dvostruke kriterije."

Te je tvrdnje ovog tjedna u Hrvatskom saboru objavio Branko Hrg, bivši predsjednik HSS-a gdje je rekao: "Poistovjećivati Bleiburg i Oluju, mislim da ljudima koji to rade treba određena medicinska pomoć, a onima koji to podržavaju i imaju te iste ljude za svoje partnere, treba dobra moralna poduka." Hrg se nije javio da bi prozivao Beljaka nego da bi postavio pitanje Bernardiću.

Bernardić nije odgovorio – iako je pitanje krucijalno. Ako se Bleiburg obilježava, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, kao mjesto žrtava "poraća" - je li "Oluja" 1995. godine bila zločinačka te je Knin mjesto gdje treba komemorirati žrtve "druge strane"? Tko je to p(r)olupao povijesne činjenice i podržava li takvo mišljenje kandidat SDP-a za premijera, sam Davor Bernardić?

Dvojba koja se, javljaju kuloari iz SDP-a, javila u vodstvu te stranke jest da bi odbacivanje HSS-a iz koalicije značilo njihov automatski povratak u koalicijske redove HDZ-a gdje ih je držao upravo Branko Hrg. Ali, to ne mora biti točno – na svibanjskim europskim izborima tri kandidata HSS-a dobila su oko 20 tisuća glasova (sam Beljak malo više od deset tisuća), dok je nezavisna lista Marijane Petir dobila 40 tisuća glasova. Zašto bi HDZ uzeo u koaliciju stranku koja "nudi" dvostruko manje glasova – i to ako se riješi Kreše Beljaka i njegovih izjava o likvidacijama Udbe, izjednačavanju Bleiburga i Oluje, ali i svih ostalih negativnosti koje su godinama nalijepljene na tog nesumnjivo toksičnog političara.

Krešo Beljak, koji je uz saborsku dužnost i predsjedanje HSS-om već deset godina gradonačelnik Samobora, vjerojatno je jedini hrvatski političar kojem i u Wikipediji piše kako je pravomoćno osuđen zbog provala u automobile. Osuđen je zbog četiri provale i štete od 1.750 kuna na osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. To se dogodilo 1999. godine, kada je Beljak imao 29 godina života.

Nakon toga boravio je u Njemačkoj, te se, na žalost mnogih, po povratku upisao u HSS.

Ipak, za prvo javno djelovanje Beljak ističe svoje djelovanje u HOS-u – vojnom krilu Hrvatske stranke prava Dobroslava Parage – gdje je pripadao kao mladić od dvadeset godina i čiju je uniformu s ustaškim znakovljem i pozdravom ZDS nosio sve do zabrane djelovanja te paravojne formacije. Nakon toga pristupio je Hrvatskoj vojsci.

Zbog Beljakova HOS-ovanja prava su ironija sudbine prosvjedi članova jedne od stranaka prava pod njegovim gradonačelničkim prozorima u Samoboru. Prvi je održan prošle godine zbog izjava o Ruži Tomašić, dok je drugi priređen ovog tjedna.

Beljakov odnos prema povijesti – iako se predstavlja antifašistom što deklarira na medijski atraktivne načine (na primanju SNV-a za pravoslavne praznike u siječnju 2019. uzvikivao je "Živjelo bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda) – činjenica je koja ga posve diskvalificira kao ozbiljnijeg političara.

U rujnu 2017. godine u Večernjem listu izjavio je "Naravno da stvari nisu bile crno-bijele, većina ustaša nije imala veze s fašizmom nego su bili hrvatski domoljubi, ali cjelokupni režim bio je zločinački i silom nametnut." U istom intervjuu naglasio je i kako mu je "djed bio ustaša" koji je "poginuo u ustašama, ubili su ga partizani" - što je tih dana ponovio i u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Bez obzira na verbalni antifašizam, Krešo Beljak u Samoboru, gdje drži vlast u koaliciji sa SDP-om tolerira Ulicu Pavla Žegarca, okupatorskog aktivista koji je bio ustaški logornik u tom gradu u prvim godinama vlasti tzv. NDH. Tada je u kotar Samobor spadao i zloglasni logor Kerestinac gdje su ubijeni najznačajniji hrvatski lijevi intelektualci tog vremena.

Činjenica da u gradu gdje je gradonačelnik ima "svog" logornika ne sprečava ga da poručuje: "Gradili smo državu i u Ustavu stoji pozivanje na ZAVNOH i antifašizam, a sve ostalo je samo kršenje Ustava i šteta Hrvatskoj."

Štoviše, od antifašizma kao mantre za naivne koalicijske partnere s lijevog političkog spektra koje je našao i u Amsterdamskoj koaliciji ima i drugih prigodnih riječi.

"Ja bih one koji izvikuju ustaški pozdrav kažnjavao ne samo novčano ili zatvorom nego obaveznim gledanjem filmova o konclogorima četiri sata na dan", izjavio je 7. prosinca 2018. u tjedniku "Globus", iako je naširoko poznato djelovanje Beljaka kao HOS-ovca o čemu je davao i televizijske intervjue.

Pravo lice Kreše Beljaka, "antifašističkog" Samoborca koji priča što mu padne na pamet vidjelo se u kampanji za europske izbore koji su održani u svibnju 2019. godine.

Europarlamenarku Ružu Tomašić je, također preko Twitera, tjerao iz Hrvatske u ožujku 2019. godine: "Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade, a porijeklom iz Bosne. Mi smo zemlja koja vrvi ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!!"

Konzervativnog katoličkog aktivista iz udruge "Vigilare" Vicu Batarelu Krešo Beljak želio je pak protjerati natrag u Australiju.

"Za katolika Vicu želim da što prije postane opet samo Vincent John, da izmoli sto 'očenaša' na zagrebačkom aerodromu prije nego zauvijek odleti nazad tamo odakle je došao i da pokuša svoju zatucanu, primitivnu pripizdinu stvarati u rodnoj Australiji, a ne kod nas," cvrkutao je Beljak također u ožujku 2019. godine, nakon čega se vodeća stranka Amsterdamske koalicije, IDS, ogradila od takvih ksenofobičnih izjava.

Ne manjka prostota

Što se tiče prostota, njih ne manjka u Beljakovoj javnoj komunikaciji. Za Stjepana Kožića, HSS-ovog župana Zagrebačke županije koji je napustio stranku i prešao Bandiću, na Twitteru je napisao da je "vucibatina, izdajica i kukavica".

Izjava Kreše Beljaka o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu objavljena po dolasku nogometne reprezentacije na zagrebački Trg bana Jelačića, ušla je u najširu javnost: "Mora mi smeće fašističko dan pokvarit... ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore! Danas samo Hrvatska!!!"

Prije tweeta u kojem opravdava Udbina ubojstva emigranata – poput likvidacije obitelji Ševo u Veneciji kada je Vinko Sindičić ubio i djevojčicu od devet godina – Beljak je isprovocirao vrh HDZ-a kada je na dvadeset godina smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izjavio kako je on "otac", dok je Vladimir Šeks "kum" korupcije u Hrvatskoj. Uzvratio mu je Šeks – jednostavnom porukom da s "protuhama" i "provalnicima" ne razgovara. Iz toga je jasno kako HSS pod Beljakovim vodstvom ne može biti politički partner HDZ-u – što bi se u drugim demokratskim strankama moglo jasno protumačiti kako je toliko "radioaktivan" da s njime ne treba koalirati i davati mu saborske fotelje dok mu se stranka svakodnevno, po izvještajima medija, raspada.

Štoviše, već se spominje da bi HSS mogao preuzeti Božidar Pankretić, nekadašnji ministar poljoprivrede i sin legendarnog tribuna HSS-a Josipa Pankretića. Mnogi se prisjećaju i poznate rečenice prvog predsjednika HSS-a nakon demokratskih izbora Drage Stipca koji je često govorio - "Za novu muziku potrebni su novi muzikaši."

U stranci kojoj je na čelu ksenofobni lažni antifašist Krešo Beljak, političar koji u svom "dvorištu" čuva ustašku baštinu, objašnjava kako su "ustaše domoljubi", kako Udba nije likvidirala dovoljno emigranata te da su "Bleiburg i Oluja" podjednaka povijesna zbivanja, doista nije lako egzistirati kao politički vjerodostojna osoba. Veterani HSS-a – koji još nisu izbačeni iz te stranke poput Marijane Petir, Darka Korena, Branka Hrga ili Stjepana Kožića – ovih dana navodno pokušavaju demokratskim putom promijeniti svog kompromitiranog lidera.

To nije lagan zadatak – Beljak je proteklih godina suspendirao i(li) udaljio iz HSS oko sto važnih i uglednih članova – kako bi ostao na njezinom čelu. Poznavatelji prilika objašnjavaju kako je moguće da stranka Stjepana Radića – čiji je Beljak nedostojni nasljednik – završi samo na samoborskom ogranku gdje ga podržava nekoliko desetaka vjernih susjeda i rođaka. I u koaliciji sa SDP-om čiji predsjednik Davor Bernardić ne razumije da kao šef oporbe i kandidat za budućeg premijera – dakle netko tko je odgovoran za demokratsku higijenu u cijeloj političkog areni - oko sebe ne bi trebao imati nedemokratskog twiteraša koji bi iselio neistomišljenike i u nekoliko rečenica opravdao ustaške zločince i udbaške ubojice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum