VINKOVCI

Blagoslov konja i konjanika

| Autor: Hina
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Četrdesetak jahača zajedno s konjima i konjskim zapregama primilo je u nedjelju blagoslov u sklopu prije deset godina obnovljenog običaja blagoslova konja i konjanika koji se održava u vinkovačkom prigradskom naselju Borinci u povodu blagdana sv. Jurja.

Po riječima župnika vinkovačke Župe Presvetoga Srca Isusovoga, Ladislava Dorta, običaj je bio u Slavoniji da se konji blagoslivljaju na blagdan sv. Jurja, 23. travnja, koji je u narodu poznat i kao Đurđevo, a polja na Markovo. Već deset godina to se u Vinkovcima čini nakon svete mise kod obnovljene kapele Uzašašća Gospodnjega u Borincima, koja se spominje u 18. stoljeću, a izgrađena je na temeljima srednjovjekovne kapele srušene tijekom turskih osvajanja Slavonije.

"Ljudi su se nekada molili Bogu za dobro zdravlje i sigurnost konja, jer je ta životinja nekadašnjem seljaku značila sve. Danas to dakako više nije tako, ali običaj je ostao i želimo ga sačuvati jer brojnim našim ljudima konji i dalje znače puno. Ne više toliko za rad koliko ih se uzgaja iz ljubavi", rekao je župnik Dort.

Predsjednik udruge "Naši Borinci" Robert Richtar podsjetio je kako se u srednjem vijeku na prostoru Borinaca nalazilo naselje Draganovci čiji su stanovnici nakon turskih osvajanja iselili u Vinkovce pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni.

"Draganovčani su, iako naseljeni u Vinkovcima, izgradili na mjestu porušene, novu kapelicu u čast Uzašašća Gospodnjeg, što svjedoči da su čuvali svoje svetinje i da se 600 godina na tom mjestu moli, ali je u komunizmu kapelica bila zapuštena jer je oko nje zasađena plantaža jabuka pa je i zaboravljena", rekao je Richtar. Podsjetio je kako je kapelica obnovljena 2004. godine uz sudjelovanje Povijesno-športskog društva ''Hrvatski sokol'' Vinkovci i udruga "Vinkovački šokački rodovi" i ''Naši Borinci'' te potporu vinkovačke Župe Presvetoga Srca Isusovoga.

Konjanici su se prethodno okupili u vinkovačkom gradskom naselju Lapovci, a potom su se, jašući u povorci, uputili do kapele Uzašašća Gospodnjeg u Borincima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater