NEMIRNO SUSJEDSTVO

JUGO TEME U RIJECI: Na najveći neboder postavlja se golema crvena petokraka, a oporba poziva gradonačelnika da po gradu prošeta u Titovoj uniformi

| Autor: Portal Glas Istre

Na Riječki neboder, poznatu zgradu u centru Rijeke - bit će postavljena golema umjetnička instalacija u obliku crvene petokrake. Dogodit će se to početkom svibnja u sklopu manifestacije Europska prijestolnica kulture. 

Bit će to, kako je objašnjeno, "spomenik memoriji i krizi memorije".

"Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera.

Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava.

Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa. 

Spomenik postavljen na vrh Riječkog nebodera reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu, Samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta u tkivo grada, defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada i začaranog kruga koji takva dinamika stvara", objasnili su iz EPK 2020. o čemu se radi. 

Zvijezda bi na neboderu trebala biti od 3. svibnja (Dan Grada Rijeke) do 31. prosinca.

Hrvoje Burić, nezavisni oporbeni političar u Rijeci koji je bio protukandidat gradonačelniku Vojku Obersnelu u drugom krugu na lokalnim izborima 2017. godine, prvi je negativno reagirao, a vjerojatno ne i zadnji:

"Krnjeval u Rijeci počinje 3. svibnja 2020. i traje do 31. prosinca 2020. Molim gradonačelnika da u istom vremenu hoda gradom u Titovoj uniformi da krnjeval bude potpun", napisao je Burić na Facebooku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater