CRNO NAM SE PIŠE

INFLACIJA ĆE BITI VEĆA OD OČEKIVANE: Evo što kažu ekonomski analitičari

| Autor: Glas Istre
TRZNICA, PRODAJA, PULA, 16.05.2022. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

TRZNICA, PRODAJA, PULA, 16.05.2022. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK


Bivši ministar gospodarstva i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić za Dnevno.hr je komentirao najave guvernera Vujčića koji je na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“ najavio kako nas na godišnjoj razini očekuje inflacija od čak 9 posto.

To je puno veća brojka od one o kojoj su prije nekoliko mjeseci spekulirali i najpesimističniji analitičari.

“Može biti samo veća od toga, manja sigurno neće biti”, kaže Jurčić.

“Ovo što Vujčić sada govori ipak su samo procjene, prave brojke ćemo vidjeti tek kada statističari obave posao i vidimo crno na bijelo kakve su brojke. Ali u svakom slučaju, ispod 9 posto neće biti.

Proizvođači su već u svoje cijene ukalkulirali povećanje troškova sirovina i to je ono što ćemo vidjeti u sljedećih nekoliko mjeseci”, kaže Jurčić istaknuvši kako nas sljedećih mjeseci čekaju teški dani.

“Najveći udio inflacije su visoke cijene hrane i energanata. U Hrvatskoj je najveći problem hrana jer ona u košarici prosječnog građanina sudjeluje s nešto manje od 30 posto. A vidjeli smo koliko je ona rasla prošlih mjeseci. Kad tome dodamo ono da nemam vlastitu proizvođačku industriju i kako puno toga uvozimo, veliki broj ljudi čekaju teški dani”, objašnjava Jurčić, piše Dnevno.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater