POPIS STANOVNIŠTVA

GRAĐANI OPREZ! Lažni popisivač pokrao 93-godišnju ženu. Ostala bez novaca i nakita

| Autor: Jasna ORLIĆ
(Ilustracija)

(Ilustracija)


Do jučer u 15 sati u Hrvatskoj se popisalo 546.000 građana, a u Istri 26.755, doznajemo s portala Državnog zavoda za statistiku. U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo.

Nakon prve faza popisa stanovništva, kućanstava i stanova, od 27. rujna na teren kreću popisivači.

Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala je u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača. Sopta je u nedjelju navečer u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom