PLITVIČKA JEZERA

HKUD Široka Kula, dostojni prezenteri ličkog folklornog naslijeđa

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


U sklopu ljeta i dubokog i bogatog kulturnog naslijeđa, jučer su posjetitelji Nacionalnog parka Plitvička jezera imali nezaboravnu priliku svjedočiti jedinstvenom nastupu članova Kulturno-umjetničkog društva "Široka Kula".

Tijekom jutarnjih sati na Ulazu 1 nacionalnog parka, nadomak monumentalnog Velikog slapa, ovo društvo je predstavilo djelić bogate tradicije i običaje ne samo Ličkog kraja, već i različitih dijelova Republike Hrvatske. Za mišljenje o ovome događaju pitali smo ravnatelja NP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića.

-Dojmovi djelatnika   naše ustanove i posjetitelja koji su svjedočili ovome događaju su više nego li pozitivni. Naša ustanova je u suradnji sa svim kulturno-umjetničkim s ličkog područja ovoga ljeta intenzivirala suradnju i omogućili smo im nastupe u nekoliko objekata i lokacija. Dojmovi posjetitelja bili su impresivni i svakako nezaboravni. HKUD "Široka Kula" nije samo oduševio posjetitelje s autentičnim plesovima i zvucima tradicionalnih instrumenata, već je i ponosno predstavio bogato ruho koje sami njeguju i obnavljaju. Njihova posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa posebno se vidi u traganju za originalnim dijelovima ličke nošnje i kvalitetnim rekonstrukcijama. Članovi su, želeći se predstaviti u najboljem svjetlu, odlučili stvarati radne i ljetne nošnje vlastitim rukama, stvarajući time jedinstven spoj tradicije i inovacije, ustvrdio je ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Ovaj doživljaj ne bi bio potpun bez raznovrsne gastronomske ponude koju je organizirala Turistička zajednica općine Plitvička Jezera na čelu s direktoricom Josipom Kukuruzović. Posjetitelji su imali priliku besplatno uživati u autentičnim okusima domaćih proizvoda s lokalnih OPG-ova i tako obogatiti svoje kulturno-gastronomsko iskustvo. Brojni kušači hvalili su ličke slastice, rakiju šljivovicu, ostale voćne rakije i likere, ličke sireve s "perjanicom" sirom škripavcem...

Ovaj događaj još jednom potvrđuje važnost očuvanja i prezentacije kulturnog naslijeđa ovog dijela Like, kao i ulogu folklornih društava poput HKUD "Široka Kula", Turističke zajednice Plitvička jezera i Nacionalnog parka Plitvička jezera u zajedničkom tom procesu.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini