ISTARSKI SOCIJALDEMOKRATI O AKTUALNOJ SITUACIJI U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU

Bassanese: Može li ovakva Uprava voditi Uljanik?


Pitanje svih pitanja je može li Uprava koja je dovela Uljanik u probleme sada izvući tvrtku iz tih problema? Barem tako smatraju predstavnici istarskog SDP-a, koji su se na današnjoj konferenciji za novinare u Puli osvrnuli na aktualnu situaciju u posrnulom pulskom brodogradilištu, odluku Europske komisije i davanje državnih jamstava. O Uljaniku su govorili saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Istarske županije Vili Bassanese i predsjednica Gradske organizacije SDP-a Pule Sanja Radolović.

- Odluka komisije je ne samo privremeno rješenje, već je i vremenski ograničeno rješenje. Bojim se da ni Uprava, a niti Vlada nisu jasno komunicirali kako se jamstva u ovakvim slučajevima daju samo na rok od šest mjeseci. U tom roku mora se izraditi plan restrukturiranja koji će prihvatiti ne samo Uljanik, odnosno vlasnici, strateški partner i Vlada, već i Europska komisija! U izradi plana restrukturiranja Vlada nije samo nadzornik, već i partner, naglasio je Grbin i to zato, kako kaže, jer se imovinom građana RH jamči za ispunjenje obveza koje je preuzeo Uljanik.

Od Vlade očekuje da o svakom koraku koji će biti poduzet obavijesti javnost, a pogotovo da javnost obavještava o radnjama vezanima uz restrukturiranje.

- Pri tome, opreza radi, napominjemo: poslovna tajna nije i ne može biti izlika kada se novcem građana jamči za kredit od 96 milijuna eura, a pogotovo tražimo odgovor na pitanje, i tu ponavljam ono što sam pitao premijera proteklog tjedna: koji je plan B, ako priča sa jamstvima i restrukturiranjem u ovom obliku ne prođe, odnosno, je li kako se špekulira plan B gašenje brodogradnje u Puli, zaključio je Grbin.

Odgovornost Uprave je potencirao i Bassanese, koji je rekao da su ugovarali poslove za koje je već prilikom ugovaranja bilo jasno da neće dovesti do pozitivnog financijskog rezultata, ali je valjda bilo bitno da se napuni knjiga narudžbi bez jasne vizije o financijskom poslovanju Uljanika.

- Najveći dio odgovornosti Uprave je u činjenici da se čekalo doslovce do posljednjeg trenutka, odnosno neisplate plaća radnicima Uljanika. Pitanje svih pitanja je da li ovakva uprava koja je dovela do ovakvog stanja u Uljaniku, može biti sposobna provesti program restrukturiranja i da li ovakva Uprava zaslužuje dalje voditi Uljanik!? Upravi koja je na mjesečnoj razini imala velike plaće sigurno ne znači puno neisplata jedne plaće, međutim "običnom" radniku koji preživljava od plaće do plaće, neisplata jedne plaće znači nemogućnost pokrivanja mjesečnih režija, kupnje hrane i podmirivanja kredita koje nažalost većina nas danas ima. Zamislite samo onda kako je i osim samih radnika Uljanika koji nisu dobili jednu plaću i kooperantima Uljanika koji plaće nisu dobili od rujna 2017. godine, rekao je Bassanese.

- U SDP-u pozdravljamo odluku Europske komisije, odnosno "zeleno svjetlo" na državna jamstva od 96 milijuna eura, međutim situacija je unatoč ovoj odluci Europske komisije i dalje alarmantna, posebice ako znamo da su ova državna jamstva tek kratkoročno rješenje situacije u našem brodogradilištu. Ono što je sada najvažnije jesu isplate plaće radnicima Uljanika koji nisu dobili plaće za prosinac, plaćanje dobavljača i kooperanata te u konačnici dovršetak programa restrukturiranja koji će donijeti jedinu opciju za koju se SDP zalaže, a to je opstanak našeg pulskog brodogradilišta i radnih mjesta, kazala je Radolović, koja smatra da je potrebno hitno sazvati izvanrednu sjednicu Gospodarskog socijalnog vijeća u Istarskoj županiji gdje bi se raspravljalo o daljnjem planu restrukturiranja pulskog brodogradilišta.

Istaknula je da odgovornost leži na upravi, ali da se ni u Vladi ne moraju praviti nevini, jer su im u Zagreb uredno stizala financijska izvješća o tijeku programa restrukturiranja 3. maja, a javno je objavljeno i izvješće revizorske kuće Pricewaterhouse-Coopers poslovanja Uljanik brodogradilišta za 2016. godinu kojim je utvrđeno da Uljanik ima 1,5 milijardi kuna kumuliranog gubitka. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum