hsdu

Prošle godine 40.000 osoba razvilo šećernu bolest

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)

Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)


U povodu Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) obilježio je u utorak 70 godina svog rada te je istaknuta važnost prevencije  jer je samo prošle godine 40.000 osoba razvilo šećernu bolest.

U Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, no procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000, jer oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti.

"Živjeti sa šećernom bolešću nije uvijek lako jer to zahtjeva 24 satnu brigu za svoje zdravlje svih sedam dana u tjednu. Važno je zbog toga svakodnevno voditi računa o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i redovitom uzimanju terapije kako bi bolest držali pod kontrolom", rekla je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Kako bi se osobe sa šećernom bolešću lakše suočile sa svojom bolešću važno je da znaju da nisu same, da imaju potporu zdravstvenog tima, obitelji, ali i da budu uključene u neku od udruga osoba s dijabetesom kako bi razmijenili iskustva s onima koji imaju iste probleme i saznali kako drugi žive s tom bolešću, rekla je Mach. 

HSDU broji 44 udruge koje svakodnevno promiču zdrav način života, bore se za što veću i bolju kvalitetu života osoba sa šećernom bolesti, te ističu važnost prevencije, ranog otkivanja, pravovremenog liječenja i sprječavanja kroničnih komplikacija dijabetesa. 

Više od polovice oboljelih ima povišen krvni tlak, a 85 posto ima prekomjernu težinu ili su pretili. Većina simptoma na početku bolesti nisu vidljivi, a najčešći su: žeđanje i suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.

Predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ-u Dario Rahelić istaknuo je kako su brojke oboljelih u porastu, a zabrinjavajućim je ocijenio da je samo prošle godine 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest.

"To je puno više nego od bilo koje maligne bolesti i zato je izuzetno važno šećernu bolest prevenirati i pokušati ju spriječiti. Tu mislim i na sprečavanje preuhranjenosti i pretilosti, jer oni su jedni od glavnih čimbenika za razvoj šećerne bolesti", upozorio je.

Na svečanosti su podijeljena priznanja najaktivnijim udrugama za njihov dugogodišnji rad i potporu osobama sa šećernom bolešću.

Odlukom Hrvatskog Sabora, svake se godine 14. svibnja obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti, a prvi se obilježio 2022. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater