OTVORENO PISMO

"To što on radi je sramotno". Talijanska manjina optužila poznatog novinara Roberta Ferlina za govor mržnje

| Autor: Novi List
Robert Ferlin (Snimio Vedran Karuza / Novi list)

Robert Ferlin (Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Talijanska Unija, Vijeće talijanske nacionalne manjine PGŽ-a i Grada Rijeke i Zajednica Talijana Rijeka uputili su otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, ravnatelju Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenu Tahiriju, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Tiboru Vargi zbog, kako kažu, “govora mržnje i netrpeljivosti” novinara Roberta Ferlina.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U petak, 3. svibnja, na dan obilježavanja oslobođenja Rijeke od nacifašizma, na valovima Radio Rijeke je novinar Robert Ferlin komentirao sljedeće: „…pa mi pada na pamet da bi talijanska zastava na balkonu Radio Rijeke mogla biti spuštena na pola koplja zato što je dan oslobođenja Rijeke od fašizma…evo, stigao je i domar…Šestane, molim te, zastavu na pola koplja, onu talijansku, danas…”

Nije to prvi put da gospodin Ferlin izražava svoju netrpeljivost protiv Talijana navrata je prijašnjih godina u eteru komentirao da se talijanska redakcija Radio Rijeke mora ukinuti, da je nepotrebna, da nikome ne treba jer smo u Hrvatskoj i svi bi trebali govoriti hrvatski.

Prva je reagirala novinarka talijanskog programa, koja je isto jutro, nakon nesretnih Ferlinovih riječi, u talijanskim vijestima izrazila veliku nelagodu i objasnila da se ne može Talijane poistovjetiti s fašistima i podsjetila je slušatelje o masovnom egzodusu riječkog stanovništva u godinama nakon oslobođenja, kao posljedica povijesnih događanja.

Smatramo da je ispad Roberta Ferlina sramotan i u potpunosti neprimjeren, da izaziva veliku nelagodu i prezir među pripadnicima talijanske manjine koji redovno slušaju Radio Rijeku. Robert Ferlin je iskoristio javni radijski program kako bi izrazio svoje osobno mišljenje: njegove riječi potiču na netoleranciju prema nama Talijanima.

Još jednom je Ferlin pokazao nepoznavanje povijesnih činjenica, pokazao je nepoštovanje prema zastavi prijateljske države, Republike Italije, našim prvim susjedom i gospodarskim partnerom, koja je ujedno i zastava talijanske nacionalne zajednice koja živi u ovim krajevima, manjine koja je priznata međunarodnim sporazumima i čija je autohtonost zagarantirana Statutom Grada Rijeke. Ova je država, želimo podsjetiti, nastala iz antifašističkog otpora i rata za oslobođenje od nacifašizma, borbe u kojoj su sudjelovali i dali svoje živote mnogi Talijani, među kojima i Talijani iz Rijeke.

Mi smo uvijek osudili nasilje fašističkog režima kao i nasilje jugoslavenskog komunističkog režima. Republika Italija je jedan od osnivatelja Europske Unije koja bezuvjetno osuđuje sve totalitarne i diktatorske režime. Republika Hrvatska je dio Europske Unije, a bilateralni odnosi između dviju država odlični su i nastavljaju se razvijati u duhu konstruktivne suradnje i prijateljstva.

Grad Rijeka poznat je kao „luka različitosti“, mjesto u kojem se stoljećima isprepliću i poštuju različite kulture, jezici i tradicije. Smatramo da komentari Roberta Ferlina štete ugledu Grada, nacionalne televizije i radija ali i odnosima između Republike Hrvatske i Republike Italije.

Pozivamo vodstvo Hrvatske radiotelevizije da postupi po propisima koji se odnose na slučajeve poticanja na mržnju i netoleranciju, posebno u vezi s tim da se radi o ponavljajućem i stoga vrlo štetnom ponašanju.

Također bismo željeli da se novinar javno ispriča svim slušateljima Radio Rijeke, te se iskreno nadamo da se ovakvi incidenti više neće ponoviti, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of