čak 16 hrvata dnevno hospitalizirano

Predstavljen prvi hrvatski Mjesec zatajivanja srca

| Autor: Hina
(Foto: Novi list)

(Foto: Novi list)


U Hrvatskoj svakoga dana najmanje jedna osoba premine zbog zatajivanja srca, a u prosjeku ih čak 16 dnevno bude hospitalizirano, upozoreno je u četvrtak na  predstavljanju prvog hrvatskog Mjeseca zatajivanja srca koji će se obilježavati do 25. svibnja.

Mjesec zatajivanja srca predstavljen je u Paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu s ciljem upoznavanja javnosti s tom opasnom bolešću, nužnosti njezina sprječavanja, otklanjanja rizičnih čimbenika, nužnosti što ranije dijagnoze i liječenja, koje može produljiti preživljavanje oboljelih za desetak i više godina.

Akademik Davor Miličić tom je prigodom zatajivanje srca nazvao najčešćom zloćudnom bolešću današnjice. Istaknuo je da od te bolesti boluje barem dva posto populacije, a 50 posto oboljelih umire unutar pet godina od postavljanja dijagnoze.

Procjenjuje se da u svijetu od zatajivanja srca boluje oko 70 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 80 tisuća.

Riječ je o poremećaju rada srca koji uzrokuje nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i u trbušnoj šupljini.

Uzroci su brojni, najčešće je riječ o prekasno liječenom infarktu miokarda, zatim arterijskoj hipertenziji, bolesti srčanih zalistaka, kao i prirođenoj bolesti srca. 

U domovima zdravlja omogućiti određivanje ključnog biomarkera 

Akademik Miličić upozorio je kako u domovima zdravlja još uvijek nije dostupno određivanje NT-pro BNP-a, ključnog laboratorijskoga biomarkera za dijagnozu zatajivanja srca, što pak generira nepotrebno velike liste čekanja za kardiološki pregled i obradu.

Hrvatskim bolesnicima dostupne su praktički svi terapije, osim jedne vrste lijekova koji su recentno dobili najvišu razinu preporuke i dokaza temeljem znanstvenih dokaza, a postojeće smjernice HZZO-a nisu još u skladu s europskim, američkim i svim relevantnim svjetskim terapijskim smjernicama, rečeno je na predstavljanju.

U organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade Hrvatska kuća srca, u idućih mjesec dana planirano je niz aktivnosti. Uz ostalo, objavit će se Specijalistički kurikul za kardiološke medicinske sestre o zatajivanju srca. Organizirat će se i edukacijski sadržaji za liječnike na elektroničkoj platformi Hrvatskoga kardiološkog društva "Compendium Cardiologiae" te edukacija za laike na platformi „Čuvari srca“. Planiran je i znanstveni simpozij u HAZU, 21. svibnja, te javnozdravstvena akcija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, 25. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater