URED PREDSJEDNIKA

Milanović nazvao Plenkovića muljatorom: "Očito je obmanuo i svoje suradnike oko Turudića"

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Goran Stanzl / Pixell)

(Snimio Goran Stanzl / Pixell)


Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića obratio se javnosti novim priopćenjem o novoustoličenom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Priopćenje prenosimo ispod:

“Ured Predsjednika Republike jučer je raskrinkao još jednu sramotu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića vezanu uz imenovanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika – činjenicu da nije tražio sigurnosnu provjeru tog sumnjivog i mutnog (nazovi)suca, iako je taj godinama sinonim za dušebrižnika kriminalnog miljea.

Andrej Plenković mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči čim preko reda, brže-bolje ugura Turudića u DORH. No, zatvorio je usta i oči samo nekolicini klimavaca u Hrvatskom saboru koje ionako redovito kupuje proračunskim novcem kao robu kojoj je istekao rok trajanja.

Suprotno tvrdnjama lažljivog Plenkovića, Predsjednik Republike ima ustavnu dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, a ima i građansku dužnost govoriti i ukazivati na politički prljave i ljudski podmukle nasrtaje Andreja Plenkovića na preostale slobodne i neovisne državne institucije.

Osvjedočeni ljubitelj kriminalaca

Pogotovo kada je riječ o instituciji koja ima neograničenu moć progona, a koja se sada prepušta samovolji jednog osvjedočenog ljubitelja kriminalaca.

Iako je predsjednik Vlade dobrano ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja, ovoga puta sam je sebe prokazao kao muljatora.

Govorimo o procesu izbora Glavnog državnog odvjetnika i (ne)provođenju sigurnosne provjere za tog i takvog Ivana Turudića.

Više puta javno, pa i u utorak nakon sastanka s onim svojim koalicijskim partnerima s donje police za pokvarenu robu, Andrej Plenković rekao je da je „zatražena i sigurnosna provjera za Turudića s obzirom na važnost i značaj dužnosti Glavnog državnog odvjetnika“.

Na taj način Plenković je hrvatskoj javnosti „prodavao“ tog sumnjivog tipa i na svako propitivanje njegovih suspektnih aktivnosti Plenković i njegovi papagaji braneći ga ponavljali su – ali, Turudić je prošao „najrigoroznije sigurnosne provjere“. Očito je obmanuo i svoje suradnike kad su pristali ponavljati te neistine.

Nakon što je Turudić potvrđen u Hrvatskom saboru – i to zahvaljujući spomenutoj laži o sigurnosnoj provjeri – iz Vlade nagli zaokret.

Pa sinoć tvrde kako u procesu izbora Glavnog državnog odvjetnika nije propisana zakonska obveza sigurnosne provjere kandidata te ju predsjednik Vlade nije ni mogao zatražiti’.

“Kaže nije moglo, a moglo je itekako”

Naravno, ponovo lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, kao i zbog činjenice da su svi kandidati za Glavnog državnog odvjetnika – pa i Turudić – morali dati pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere.

U Javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika RH, što ga je 21. studenoga 2023. objavilo Državnoodvjetničko vijeće, piše: ‘Kandidat za Glavnog državnog odvjetnika RH koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere’!

Zašto je onda Plenković uoči glasanja u Hrvatskom saboru lagao da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića? Jednostavno, i njemu je bilo jasno: da je sada, naglašavamo sada, tražena i provedena sigurnosna provjera otkrile bi se sve činjenice o njegovim vezama s kriminalnim miljeom i posebice s HDZ-om.

Zato je Plenković koristio, a zapravo zlorabio institut sigurnosne provjere tako što je javnost uvjeravao da je Turudić sigurnosno provjeren kao kandidat za Glavnog državnog odvjetnika.

“Neka objasne svoje insinuacije”

Kako bi prikrili svoje muljanje i skrenuli pažnju sa svojih laži, iz Vlade jučer opet insinuiraju o „druženju predsjednika Republike s Draganom Kovačevićem koji je 2020. bio pod mjerama nadzora“.

Nikakve sličnosti tu nema i ne može biti s onim što je radio Turudić kao sudac kada se noću vozao sa Zdravkom Mamićem i razgovarao o njegovom sudskom predmetu (što je sam Turudić sada i priznao) ili s opskurnim dopisivanjem suca Turudića i osumnjičene Josipe Rimac.

Predsjednik Republike je prije dva dana pozvao javno i Plenkovića i njegove trbuhozborce da objasne svoje insinuacije, a sada ih ponovo na to poziva.

Iako je jasno da su te insinuacije obične laži, ustrajavanje na njima dokazuje da je lažov Plenković zlokobna prijetnja hrvatskoj državi i demokraciji, dokazana sada i instaliranjem ljubitelja kriminalaca Turudića u DORH”, priopćili su iz Ureda predsjednika Republike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of