SPORNO IMENOVANJE

HDZ želi izbor šefa DORH-a što prije maknuti iz fokusa javnosti. O Turudiću će zastupnici glasati već u srijedu

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimili Patrik Macek / Igor Kralj / Pixsell)

(Snimili Patrik Macek / Igor Kralj / Pixsell)


Već u srijedu će zastupnici raspravljati o prijedlogu Vlade da se za glavnog državnog odvjetnika imenuje Ivana Turudića. Vladajuća koalicija nije imala razloga za žurbu s obzirom na to da je Zlata Hrvoj Šipek prisegu za glavnu državnu odvjetnicu položila 26. svibnja 2020., pa joj mandat istječe tek za četiri mjeseca.

Ali, ovaj izbor, koji je izazvao ogorčene reakcije oporbe i predsjednika Zorana Milanovića, HDZ očito želi, koliko je to moguće, maknuti iz fokusa javnosti prije nego što se zahukta predizborna kampanja. No, Sabor o Turudiću neće ipak odlučivati idućeg tjedna jer nije predviđeno glasovanje niti o jednoj raspravljenoj točki dnevnog reda.

Rječita opozicija

Bit će to u srijedu sigurno žestok obračun između HDZ-a i oporbe, ali, po svemu sudeći, premijer Andrej Plenković osigurao je potrebnih 76 glasova za Turudića, a to je najvažnije. Nije predsjednik Vlade pitao svoje koalicijske partnere jesu li za Turudića. Na sastanku čelnika parlamentarne većine u srijedu upitao je prisutne tek imaju li bilo što protiv nekog od četvorice kandidata. Nitko od njih nije ništa rekao. Nakon toga je Plenković u najužem krugu suradnika donio odluku da će šef DORH-a biti Turudić i nju je u četvrtak prijepodne, uoči sjednice Vlade, priopćio koalicijskim partnerima.

Nema nikakvih informacija o tome da bi bilo koji od njih, zastupnici HSLS-a ili SDSS-a, uskratili podršku Turudiću. Ni Dario Hrebak ni Milorad Pupovac ne daju izjave. Nije jučer pred televizijske kamere u Osijeku stao niti Plenković, što obično čini kada je negdje na terenu. HDZ je za komunikaciju s novinarima o prijedlogu da Turudić preuzme DORH zadužio zastupnika Nikolu Mažara. On je ustvrdio da bi se oporba bunila i da je neki drugi kandidat, Emilijo Kalabrić, Nikša Wagner ili Mladen Dragičević, dobio potporu Vlade.

– U okviru saborskog Odbora za pravosuđe, oporba nije dala pozitivno mišljenje niti o jednom od njih. Retorika bi joj bila ista i da nije Turudić odabran jer oporba i predsjednik Zoran Milanović žele raditi politički pritisak na neovisne institucije. Što se Turudića tiče, vjerujem da je on objasnio sva otvorena pitanja, a iz njegovog programa vidi se kako on misli poboljšati funkcioniranje Državnog odvjetništva vezano za materijalna prava, kadrovsku problematiku, uz osnivanje Visokog kaznenog odvjetništva i borbu protiv organiziranog kriminala i najtežih oblika korupcije. To i građani očekuju od glavnog državnog odvjetnika. Nije bitno ime, nego program, izjavio je Mažar. Uvjeren je da će se Turudić, ako ga Sabor imenuje, izuzeti iz svakog postupka kojeg bi predmet bio netko s kim je u prijateljskim odnosima.

Za razliku od vladajućih, koji bi trebali opravdavati izbor Turudića, opozicija koja to kritizira itekako je rječita.

– Očita je namjera da se postupci protiv korupcije u Hrvatskoj uguše. Treba voditi računa i o tome da je glavni državni odvjetnik taj koji donosi odluku u slučaju sukoba nadležnosti između DORH-a i Ureda europske javne tužiteljice. Dakle, Turudić će moći u svakoj takvoj situaciji oduzeti predmet europskoj javnoj tužiteljici ako ona krene predaleko, iznio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin još jedan potencijalan razlog zbog čega se Plenković priklonio Turudiću. S njim se, prognozirao je, »uništava bilo kakva borba protiv korupcije«.

– Turudića je Ivo Sanader nazivao »našim dečkom« i do dana današnjeg je on ostao njihov dečko, zaključio je Grbin.

Većina sa žetončićima

Mostovac Nikola Grmoja je institut iznošenja stajališta kluba iskoristio kako bi rekao u Saboru što misli o prijedlogu Vlade za DORH.

– Ušli smo u završnu fazu, ovo je početak kraja korumpirane većine koja zna da nakon izbora više neće biti na vlasti i sada Plenkovića i njegovu kliku želi sačuvati od kaznenog progona. Ne može ovakva većina sa žetončićima za glavnog državnog odvjetnika odabrati nekog tko bi se beskompromisno borio protiv korupcije. Provedite vi sve ovo, ali znajte, ako ste se ogriješili o zakon, doći ćete na udar slobodnih i neovisnih institucija, od toga nećete pobjeći, provocirao je Grmoja zastupnike HDZ-a.

Predsjednica Kluba zastupnika Možemo! Sandra Benčić ocijenila je u svojoj izjavi da »imamo kandidata koji je otvoreno HDZ, s prijateljskim vezama s istaknutim članicama i članovima HDZ-a«.

– Dodatan je problem što je Turudić prijatelj i s prvooptuženima u tri do četiri najveća slučaja koja USKOK trenutačno ima. Objasnite mi kako će glavni državni odvjetnik voditi te postupke u kojima su optuženi njegovi prijatelji s kojima se, poput Zdravka Mamića, još uvijek barem dopisuje. Očekujem da će njihova imena nestati iz optužnica ili će se odustati od optužnica, kazala je Sandra Benčić. Nju zanima što se događa u HDZ-u i »postoji li stranačka frakcija koja je dovela do ovakvog imenovanja«.

Marijana Puljak iz stranke Centar konstatirala je u sabornici da se ne smije dopustiti da »mafija dobije svoju državu«.

– Čovjeka koji ne skriva veze s kriminalom postavljaju za čuvara pravde. Samo naš glas na izborima može zaustaviti ovu organizaciju pravomoćno osuđenu za korupciju. Građani, izađite na izbore kako bismo onemogućili da mafija dobije svoju državu, poručila je Marijana Puljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum