Novo nevrijeme

U Omišlju, Crikvenici i Vinodolu tuča izbombardirala aute, krovove, fasade, vrtove…

| Autor: Mladen Radić, Robert Šimunović
(Snimili čitatelji)

(Snimili čitatelji)


Jako nevrijeme s tučom i snažnim vjetrom zahvatilo je noćas sjever otoka Krka, posebice Omišalj. Deseci oštećenih automobila, na dobrom djelu kojih je led koji je padao s neba oštetio ili čak razbio stakla, svjedočili su tijekom jutarnjih sati silini i intenzitetu nepogode koja je, na sreću žitelja ostatka otoka Krka, ovog puta zaobišla one njegove južnije dijelove.

Kako smo doznali od predstavnika Općine Omišalj, tijekom jutarnjih su se sati aktivnosti njihovih komunalnih djelatnika, osim na koordinaciji aktivnosti s radnicima lokalnog komunalnog poduzeća koji su bili koncentrirani na saniranje šteta i utvrđivanje posljedica tuče, dobrim dijelom bili povezani i s odgovaranjem na pozive mještana koji su prijavljivali štetu, i to kako na svojim vozilima tako i na stambenim objektima.

Tuča letjela gotovo horizontalno

Osim desetaka, možda i stotina oštećenih automobila s udubljenom limarijom i razbijenim “šoferšajbama”, štete koje su bilježene u jutarnjim satima utorka doticale su se se i oštećenja na fasadama obiteljskih kuća, jednako kao i oštećenja staklenih stijena i grilja na kućama Omišljana.

Foto Mladen Trinajstić

Prema prvim informacijama kojima su raspolagali omišaljski općinari, šteta na javnim objektima nije bilo što zasigurno neće utješiti vlasnike brojnih od tuče stradalih vozila, dobar dio kojih je novi prodor oborina na naše područje na parkinzima čekao prekriven šatorskim krilima, dekama i prostirkama svih vrsta.

Vozila na kojima su razbijena stakla, njihovi su vlasnici prekrivali najlonskim folijama učvršćenim ljepljivom trakom. Silini tuče koja je zahvatila Omišalj svjedočila je i sva sila sa stabala na tlo “potučenoga” lišća i grančica kojom je prekriven bio gotovo cijeli Omišalj.

Kako su nam prenijeli neki od prolaznika, najsnažniji udari tuče spomenuto su otočno mjesto zahvatili su nešto iza dva sata ujutro.

Tuča koja se sručila na tlo u nekim je trenucima letjela gotovo horizontalno, zbog jakih udara vjetra koji su komade leda nosili čak i ispod nadstrešnica i krovića, rekla nam je jedna mještanka objašnjavajući razloge zbog kojih je šteta bilo čak i na naoko zakrivenim i zaštićenim otvorima stambenih objekata!

Kako smo doznali od djelatnika omišaljske lokalne uprave, naknadnim pregledima utvrđena su oštećenja od tuče i na fasadama Dječjeg vrtića Katarina Frankopan u tom otočnom lokalnom središtu, jednako kao i na Spomendomu krčkog folklora.

Moguće je da će šteta biti još jer su se javne zgrade jučer detaljno pregledavale, a za što je predstavnicima lokalnih komunalnih službi bilo potrebno dosta vremena.

Na crikveničkom području tuča veličine oraha

Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom pogodilo je u ranim jutarnjim satima zapadni dio grada Crikvenice i Vinodolske općine.

Grmljavina, munje i snažan vjetar počeli su pristizati iz smjera Italije prema navedenom području nešto prije 2 sata ujutro, da bi oko 2.30 sati počela padati snažna tuča veličine oraha.

Kako saznajemo, ponegdje su padali i veći komadi, ali i manji. Najgore su prošli Dramalj i područje Kačjaka, zatim Grižane i Tribalj.

Naši čitatelji otkrili su nam da je tuča u svega nekoliko minuta “izbombardirala” automobile, krovove, limove, fasade, vrtove…

Glavni udar potrajao je oko pet minuta. Dijani Gašparović iz Dramlja tuča je razbila vjetrobransko staklo automobila, a na pojedinim dijelovima udubila i krov automobila.

Snimili čitatelji

– Jako je grdo bilo otprilike dvije-tri minute. Stradao nam je automobil, dok je susjedu izrešetana fasada na novoj kući koju je napravio prije nekih mjesec dana. Prijatelju je tuča razbila tri auta.

Sreća da nije dugo trajalo i da nam se nije dogodila situacija poput one u Slavoniji od neki dan, kad su letjeli krovovi, govori Dijana Gašparović.

“Ledenim loptama” hladio viski

Fotografije tuče poslala nam je i Marijana Bezić iz Dramlja, koja potvrđuje da su najdeblji kraj izvukli automobili.

Marin Marinović iz Grižana na vrijeme je osigurao svoju imovinu i pokazao da tuča može imati i svojih prednosti. “Ledene lopte” Marinoviću su poslužile za hlađenje viskija!

Što se same Crikvenice tiče, ondje nije bilo jačeg nevremena. Potvrdio nam je to zapovjednik Javne vatrogasne postaje Crikvenica Robert Hrelja, koji kaže da su crikvenički vatrogasci dobili tek jedan poziv o oštećenju automobila u Triblju.

Dojave o štetama na automobilima pristigle su i u DVD Bribir. Kako saznajemo od predsjednika DVD-a Bribir Harisa Petrinovića, u blizini hotela Balatura u Triblju vjetar je srušio drvo koje je “poklopilo” dva automobila.

– Zapovjednik DVD-a Marin Rapaić i još troje vatrogasaca izašli su na intervenciju te su s dizalicom uklonili drvo i prerezali grane, kaže Haris Petrinović, dodavši da drugih dojava za sada nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater