Posljedice nevremena:

4 umrle i 200 ozlijeđenih osoba, oštećeno 2000 objekata, više od 1500 intervencija vatrogasaca

| Autor: Glas Istre
(Snimio Marko Prpic/PIXSELL)

(Snimio Marko Prpic/PIXSELL)


U olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo Hrvatsku poginule su četiri osobe, dvjestotinjak ih je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2000 objekata, a županijski centri 112 zaprimili su više od 4500 poziva, piše Novi List.

Olujno nevrijeme zahvatilo je 14 županija i Grad Zagreb, a pozivi županijskim centrima većinom su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena, objavilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Smrtno su stradale četiri osobe – dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva na području Zagreba ozlijeđeno je 130 osoba, od čega 13 teže, a na području Zagrebačke županije, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite, ozlijeđene su dvije te u Brodsko-posavskoj više od deset osoba. U Požeško-slavonskoj županiji ozlijeđeno je deset osoba, dok je u Vukovarsko-srijemskoj trideset osoba zatražilo liječničku pomoć, a četiri su hospitalizirane.

Oštećeno više od 2000 objekata

Oštećeno je više od 2000 stambenih, gospodarskih i drugih objekata te veći broj vozila, a iz Ravnateljstva napominju da nastavljaju utvrđivati štete.

Među ostalim, na području Grada Zagreba od značajnijih objekata oštećene su dvije škole, dva doma zdravlja, pet klinika i bolnica, a na području Zagrebačke županije oštećeno je oko 900 objekata.

U Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je više od 300 krovova, u Požeško-slavonskoj oko 250 objekata, od čega 50 teže. U Karlovačkoj županiji oštećeno je 350 objekata, a u Sisačkoj-moslavačkoj više od 100 krovišta na kućama i dva krovišta na školama u Kutini i Gonjoj Gračenici.

Na području Vukovarsko-srijemske županije srušen je zvonik crkve, a vjetar je raskrio krov na tri škole, dok je u Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno 21 krovište raznih objekata.

U otklanjanju posljedica nevremena bile su angažirane sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći) pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica.

HVZ: 1507 intervencija sa 3865 vatrogasaca i 1604 vozila

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da je do sada je zabilježeno 1507 intervencija u kojima je sudjelovalo 3865 vatrogasaca sa 1604 vozila, podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju, a vatrogasci uklanjanju stabla, granje, crijepove s kolnika te rade na sanaciji krovišta i dimnjaka.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u Sisačko-moslavačku županiju upućene su vatrogasne snage iz Varaždinske županije, a u Vukovarsko-srijemsku županiju se upućuju dvoje autoljestve, dva kombi vozila i 16 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, priopćio je HVZ.

U intervencijama uzrokovanim posljedicama jake oluje, praćene kišom i tučom, u gradu Zagrebu je zabilježeno 220 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 660 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.

Najviše je intervencija bilo u Zagrebačkoj županiji – 544, u Gradu Zagrebu 220, a u Karlovačkoj županiji 171.

Zagrebačka policija imala više od 950 dojava zbog nevremena

Zagrebačka policija izvijestila je da je u srijedu zaprimila više od 950 dojava građana koje su se odnosile na oštećenja prouzročena nevremenom zbog kojeg su na području Zagreba poginula dva muškarca, a više desetaka osoba je zatražilo liječničku pomoć.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) je istaknula da, pored prisutnosti na terenu u srijedu i četvrtak, aktivno daje svoj doprinos i u smislu pomoći građanima, otklanjanja opasnosti, obavljanja očevida i sanacije šteta koje remete redovni tijek građana.

U policiji naglašavaju da su u četvrtak fokusirani na regulaciju prometa na dijelovima gdje je zbog posljedica oluje ili tehničkih oštećenja semafora, kao i neprohodnosti prometnica, on otežan.

Uz to, policija moli građane da obrate veću pozornost na situaciju oko sebe i kuda se kreću odnosno gdje parkiraju vozila, s obzirom na oštećenja stabala i zgrada zbog čega se ne smije zanemariti mogućnost daljnjeg lomljenja pojedinih grana stabala te otpadanja dijelova krovišta,  žbuke odlomljenih dijelova sa zgrada i drugih objekata.

Također, policija moli građane da, koliko je god to moguće, na minimalnu razinu svede kretanje osobnim vozilima kroz uži i širi centar Zagreba sve dok se u potpunosti ne normalizira funkcioniranje prometne infrastrukture.

PUZ je ranije izvijestio da su tijekom nevremena u Zagrebu poginuli 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač osobnog automobila, dok je u padu građevinskog krana teško ozlijeđen 36-godišnjak.

Tijekom nevremena i zbog pada stabala pješak je izgubio život u Ulici Svetog Mateja, a vozač osobnog automobila na Slavonskoj aveniji, priopćio je PUZ. U Prilazu baruna Filipovića pao je građevinski kran, pri čemu je teško ozlijeđen 36-godišnji muškarac.

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, tjelesne ozljede zadobilo je više građana, od kojih su neki i teško ozlijeđeni.

Vukovarsko-srijemska županija: Nakon nevremena stanje u nekim mjestima iznimno teško

– Nakon sinoćnjeg olujnog nevremena stanje u pojedinim stradalim mjestima u Vukvarsko-srijemskoj županiji iznimno je teško, a oko 40 posto županije je bez električne energije, rekao je župan Damir Dekanić.

“Aktivirali smo županijski te gradske i općinske stožere civilne zaštite, djelatnici HEP-a su na terenu, a u pomoć nam je pristigla i Hrvatska vojska”, rekao je Dekanić dodajući da je trenutačno nemoguće procijeniti štete osim reći da su goleme te da prerastaju mogućnosti Županije.

Najviše su stradali Babina Greda, Štitar, Andrijaševci, Vođinci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Privlaka, Otok i Županja, Cerna, Gradište, Stari Jankovci i Ilok.

“Nema kuće koja nije stradala. Mnogi su ostali bez krovova, a uništena je i druga imovina. Stradali su i objekti javne namjene, kao i gospodarski subjekti. Trenutačno nemamo ni električne energije što nam je i najveći problem”, rekao je načelnik Babine Grede Josip Krnjić.

Zatvorena je željeznička pruga Vinkovci – Gunja, kao i državna cesta DC 55 Vinkovci-Županja zbog srušenih stabala na kolniku.

U Retkovcima je vjetar srušio zvonik mjesne crkve.

U Karlovačkoj županiji 168 intervencija zbog nevremena

Županijski vatrogasni centar Karlovac je javio kako je od prvog olujnog nevremena koje je zahvatilo Karlovačku županiju u srijedu poslijepodne do četvrtka ujutro zaprimljeno ukupno 168 dojava, pri čemu je završeno 69 intervencija, a 99 ih je i dalje u tijeku.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je precizirao da je na području Karlovca zabilježeno 83 intervencija, na području Ribnika 69, a na području Žakanja 13.

U Tounju su bile dvije intervencije, a jedna u Ogulinu.

“Na području Karlovca, Ribnika i Žakanja jučer je angažirano ukupno 187 vatrogasaca i 47 vatrogasnih vozila.

Na području Karlovca i Žakanja posljedice nevremena sanirali su vatrogasci s tih područja, dok su na području Ribnika bile angažirane dodatne snage s područja Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Bosiljeva, Kamanja, Netretića i Draganića”, rekao je Franković.

U noći na četvrtak je također bilo nevrijeme, no nije navedeno da je ostavilo posljedice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of