svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni, u fokusu rezultati kompanija

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje, a osim poruka čelnika američke središnje banke, u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na utorak. U srijedu se na većini europskih burzi zbog praznika nije radilo.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,29 posto, na 8.145 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,06 posto, na 17.920 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 7.928 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto.

Trenutno je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,3 posto. U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 2,4 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks trgovanje je započeo u negativnom području, no kasnije je skočio više od 2 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 4 posto.

Na ostalim se burzama trguje opreznije, pri čemu se indeksi izmjenjuju u pozitivnom i negativnom području.

Slično je bilo i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,23 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,34, a Nasdaq indeks 0,33 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

Indeksi su u jednom trenutku osjetno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da daljnje povećanje kamata nije izgledno.

No, ubrzo su indeksi izgubili te dobitke jer nitko ionako već dulje vrijeme nije spominjao mogućnost daljnjeg povećanja kamata.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum