svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni, indeksi nestabilni

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu indeksi osciliraju na rubu negativnog i pozitivnog područja, nakon što je jučer američka središnja banka ostavila kamate nepromijenjene.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši gubitke od početka trgovanja.

Trenutno je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,3 posto. U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,4 i 2,2 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks trgovanje je započeo u negativnom području, no kasnije je skočio više od 2 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 4 posto.

Na ostalim se burzama trguje opreznije, pri čemu se indeksi izmjenjuju u pozitivnom i negativnom području.

Slično je bilo i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,23 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,34, a Nasdaq indeks 0,33 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

Indeksi su u jednom trenutku osjetno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da daljnje povećanje kamata nije izgledno.

No, ubrzo su indeksi izgubili te dobitke jer nitko ionako već dulje vrijeme nije spominjao mogućnost daljnjeg povećanja kamata.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,07 posto, na 105,78 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti trenutno kreće oko 156,00 jena.

Cijena jena posljednjih dana znatno oscilira jer japanske vlasti interveniraju na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena, s obzirom da je njegov tečaj prema dolaru skliznuo na najniže razine u 34 godine.

A nakon što je jučer cijena eura prema dolaru porasla oko 0,4 posto, jutros se stabilno kreće oko 1,0720 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,61 posto, na 83,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,62 posto, na 79,50 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of