zse

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon dva dana pada

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer drugi dan zaredom, za 0,05 posto, na 2.785 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,32 posto, na 1.685 bodova.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexnutris, za 0,81 posto, dok je najviše porastao Crobexindustrija, za 0,97 posto.

"Oprezno trgovanje i blagi pad dioničkih indeksa čine kratki sažetak jučerašnjeg trgovanja na ZSE. Ukupni promet na domaćoj burzi iznosio je 835 tisuća eura. U okviru redovne trgovine dionicama, istrgovano je 788 eura prometa, dok je obveznički promet iznosio nešto malo iznad 47 tisuća eura", kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Najveći promet, 250 tisuća eura, ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Končara D&ST, pri čemu joj je cijena porasla 2,08 posto, na 1.470 eura.

S prometom od 93 tisuće eura slijedila je dionica Valamar Riviere, kojoj cijena ojačala 0,38 posto, na 5,22 eura.

Dionicom HPB-a ostvaren je, pak, promet od 48 tisuća eura, a cijena joj je skočila 2,68 posto, na 230 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 44,6 tisuća eura prometa, a cijena joj se spustila 0,9 posto, na 16,7 eura, pa je među likvidnijima bila i najveća gubitnica.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 36 dionica, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 16 pala i 10 stagnirala.

"Za danas predviđamo nastavak stagnacije dioničkih indeksa, dok bi trgovinski prometi trebali ostati na uobičajenim razinama", kaže Mišo Kalajžić.

Oprez na svjetskim burzama

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27, a pariški CAC 0,17 posto.

"Na europskim burzama dionički indeksi su tijekom dana često mijenjali predznake, no dan je ipak zaključen u blagom minusu. Trgovalo se oprezno, premda su dionice tehnološkog sektora dale inicijalni poticaj rastu dan ranije. Objava njemačkog IFO indeksa također je bila bolja od očekivanja, što je uz objavu solidnih PMI indeksa dan ranije potaknulo očekivanja o snažnijem gospodarskom rastu država eurozone, što ipak nije bilo dovoljno da se indeksi preokrenu u plus", objašnjava Mišo Kalajžić.

Na Wall Streetu su, pak, u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni. Dow Jones oslabio je 0,11 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,02, a Nasdaq indeks 0,10 posto.

"Najava tvrtke Tesla o proširenju ponude s jeftinijim modelima, te pozitivna očekivanja u svezi skorih objava izvješća tehnoloških mega tvrtki dali su poticaj rastu dioničkih indeksa na otvaranju trgovanja, no do kraja su se plusevi dijelom istopili. Pored poslovnih izvješća tehnoloških divova (Alphabeta, Microsofta, Meta), fokus ulagača će biti usmjeren na izvješće o američkoj inflaciji, koje je najavljeno za petak. Predviđanja idu u smjeru da Fed neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa, budući da je inflatorni pritisak još uvijek prisutan, što bi dugoočekivani početak snižavanja pomaknulo tek za jesen", objašnjava Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum