svjetska tržišta

Europske burze stagniraju, ulagači oprezni

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, pri čemu indeksi stagniraju, dok je u fokusu ulagača rudarski sektor zbog ponude za preuzimanje kompanije Anglo American.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,50 posto, na 8.080 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,34 posto, na 18.030 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 8.089 bodova.

I dok je većina sektora u blagom minusu, cijene dionica u rudarskom sektoru porasle su u prosjeku 2,3 posto.

To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Anglo Americana za 12 posto, nakon vijesti da je australska BHP grupa ponudila 39 milijardi dolara za preuzimanje te kompanije.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon rasta tri dana zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 2,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 1,7 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, dok se u Australiji zbog praznika ne radi.

Na burzama vlada oprez jer se održava sjednica čelnika japanske središnje banke koja bi mogla utjecati na tržišta, s obzirom da je tečaj jena već tjednima pod pritiskom, pa je prema američkom dolaru pao na najniže razine u 34 godine.

Pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer su ulagače zabrinule poruke i procjene iz Meta Platformsa.

Ta krovna kompanija Facebooka izvijestila je, doduše, o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijene njezine dionice potonula je više od 11 posto.

Ulagače je, naime, zabrinula poruka poslovodstva da bi investicije u ovoj godini mogle dosegnuti 40 milijardi dolara. Uz to, procjene poslovanja u tekućem tromjesečju slabije su nego što se očekivalo.

Podršku tržištima pružio je, pak, podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje u prvom tromjesečju porastao 3,4 posto na godišnjoj razini, najviše od posljednjeg kvartala 2021. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini