vijetnam

Šef proizvođača električnih vozila najavljuje milijardu dolara ulaganja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Vijetnamski milijarder Pham Nhat Vuong rekao je u četvrtak da planira uložiti još milijardu dolara iz vlastitog džepa u proizvođača električnih vozila VinFast koji niže gubitke.

Govoreći na skupštini dioničara Vingroupa, konglomerata kojim predsjeda i u kojem je vlasnik 18 posto dionica, Vuong je rekao da bi mogao još povećati ulaganja u VinFast nakon što je zajedno s Vingroupom uložio 11,4 milijarde dolara krajem prošle godine.

"Planiram VinFastu dati milijardu dolara iz svog džepa", rekao je ne navodeći vremenski okvir. Vuong je izvršni direktor VinFasta u kojem drži 97 posto udjela izravno i putem tvrtki koje kontrolira.

"Tržište električnih vozila nastavit će rasti i nadmašiti ono automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Neću odustati od VinFasta", rekao je.

Cijena dionice VinFasta potonula je na 2,5 dolara s početne cijene od 10 dolara pri uvrštenju u kotaciju u kolovozu lani budući da tvrtka nije uspjela ispuniti ciljanu prodaju prošle godine i nastavlja redati gubitke.

Više od 70 posto od 35.000 prodanih automobila u prošloj godini otišlo je kompaniji električnih taksija GSM, u vlasništvu Vuonga, pokazuju dokumenti, a još 10 posto Vingroupu i njegovim poslovnim jedinicama.

Budući da se GSM također suočava s visokim troškovima pri širenju na domaćem tržištu usluga prijevoza i u inozemstvu, Vuong je u četvrtak rekao da planira uvrstiti taksi tvrtku u burzovnu kotaciju na međunarodnom tržištu ako to uvjeti dopuste.

Dodao je da Vingroup razmatra i izlistavanje dionica ugostiteljske jedinice Vinpearl u ovoj godini.

Vingroup je prošlog mjeseca najavio prodaju udjela i imovine u iznosu od 1,6 milijardi dolara u maloprodajnoj tvrtki Vincom Retail, važnom motoru profita, uz podružnicu za nekretnine Vinhomes, koja je i dalje profitabilna, ali se suočava s problemima na tržištu nekretnina, podsjeća Reuters.

Voung je u četvrtak kazao da Vingroup nema problema s novčanim tokom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of