mađarska

Vlada trgovcima odredila rok za spuštanje cijena goriva

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Mateo Levak)

Ilustracija (Snimio Mateo Levak)


Mađarska vlada odredila je trgovcima rok od dva tjedna da cijene goriva prilagode regionalnom prosjeku, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy.

Cijene se moraju ponovo izjednačiti s regionalnim prosjekom, a to posebno vrijedi za benzin 95 i dizel, naglasio je ministar u srijedu nakon sjednice vlade.

Vlada je trgovcima dala rok od dva tjedna da ih približe prosjeku, a onda će ih ponovo analizirati "i uvesti stroge mjere", budu li još uvijek iznad regionalnog prosjeka, rekao je Nagy.

Prje tjedan dana ministar je u razgovoru za poslovni dnevnik Vilaggazdasag rekao da su spremni razmotriti i određivanje cjenovnih limita nakon što državni zavod za statistiku KSH objavi pregled prosječnih cijena u regiji srednje Europe.

"Strpljenje vlade bliži se kraju... Mislimo da su cijene goriva na (mađarskom) tržištu za sedam do devet posto više od regionalnog prosjeka", rekao je Nagy u intervjuu objvljenom prošle srijede.

Od 19. travnja statistički ured počeo je s objavom tjednih izvješća koja uspoređuju cijene u Mađarskoj s prosjekom u regiji srednje Europe, uključujući Hrvatsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku.

Izvješće od prošlog petka pokazalo je da je benzin 95 u Mađarskoj toga tjedna u prosjeku bio 3,2 posto skuplji od prosjeka u regiji, a dizel za pet posto. Razlik iznosi 20 odnosno 31 forintu, izračunali su statističari.   

Cijene su nešto pale, ali očekuje se da će one koje će stupiti na snagu u petak još uvijek biti više od prosjeka za 10 odnosno za 27 forinti po litri dizela odnosno benzina, rekao je ministar Nagy u srijedu.

"Pravo rješenje bio bi mir", naglasio je, dodavši da je udruga proizvođača (MASZ) sklopila sporazum o usklađivanju cijena s regionalnim prosjekom koji petkom objavljuje Središnji statistički ured.

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol snizila je u tjedan dana cijenu dizela na 633 forinte, a benzina na 647 forinti, dodao je ministar. Kako bi zaštitila kućanstva, vlada poziva sve trgovce da cijene što prije ponovo izjednače s regionalnim prosjekom, naglasio je.

Reuters pak izvješćuje da u MOL-u, prema riječima glavnog izvršnog direktora Zsolta Hernadija na skupštini dioničara u četvrtak, strahuju da će intervencija države na tržištu goriva utjecati na održivost njihovih planova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum