Jubilarna 30. međunarodna izložba vina

Vinistra od 10. do 12. svibnja u Poreču

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Davor Kovačević)

Ilustracija (Snimio Davor Kovačević)


Jubilarna 30. međunarodna izložba vina i vinarske opreme Vinistra održat će se u Poreču od 10. do 12. svibnja i na njoj će se predstaviti 80-tak vinara, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinistra Luka Rossi rekao je da se ove godine obilježava 30 godina udruge i 30 godina vinske manifestacije Vinistra.

U tih 30 godina, kako je kazao, Istra je rasla ponajviše s kvalitetom svojih vina. Istaknuo je zajedništvo istarskih vinara koje je ocijenio ključnim i za generacije vinara koje dolaze.

Osvrnuvši se na situaciju u sektoru, rekao je kako je ona za sada dobra, uz rast potražnje za malvazijom i teranom.

Što se tiče prošle godine, Rossi je rekao da je za vinare bila vrlo zanimljiva i zahtjevna te očekuje dobru prodaju, a dobro je krenula i ova godina.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako ministarstvo i vlada podržavaju manifestaciju i cjelokupni sektor.

Zadnjih osam godina, kako je navela, financirani su razni projekti - oni koji se odnose na primarnu proizvodnju, preradu, promidžbu te je u tom razdoblju na razini cijele Hrvatske u sektor uloženo više od 80 milijuna eura.

Sadnja novih vinograda i aktivacija zapuštenih parcela je najveća zadaća u razdoblju koje slijedi, rekla je Vučković.

Vinski značaj Istre veći od broja hektara 

Potpredsjednik Sektora za poljoprivredu i turizam HGK-a Dragan Kovačević je rekao kako Istra ima oko 2.800 hektara vinograda i proizvodi oko devet milijuna litara vina, što je 16 posto ukupne vinogradarske i vinarske proizvodnje.

No istaknuo je kako značaj koji Istra ima kao vinarska regija daleko nadmašuje te brojke.

Brendiranju Istre kao enogastronomske destinacije snažan doprinos dala je upravo Vinistra kao udruga vinara, kazao je Kovačević te dodao kako je upravo Vinistra pokazala svim regionalnim udrugama kako treba raditi.

"Obično je bila predvodnica, na neki način probijala je led i pokazala što znači udruživanje i koliko to snagu može dati i u proizvodnji, a posebno u marketingu", rekao je.

Kazao je i kako je Vinistra imala sreću da je imala snažnu potporu lokalne zajednice i politike.

Kovačević je kazao kako je Hrvatska na dobrom putu, ali još puno treba raditi na brendiranju Hrvatske kao enogastronomske zemlje.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić kazao kako Vinistra nije samo izložba vina i vinarske opreme nego i brend Poreča i Istre.

S godinama istarska vina postala su sinonim kvalitete kako u Hrvatskoj tako i vani, rekao je.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan je kazao kako je 30. godina Vinistre velik događaj za županiju, za njenu poljoprivredu i gospodarstvo te kako je riječ o manifestaciji koja je uspjela promovirati njihovo najprodavanije vino - malvaziju, ali i druga vina te potaknuti velik broj mladih da se počnu baviti vinarstvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum