SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze porasle, britanski FTSE na rekordnoj razini

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, a najviše u tehnološkom sektoru, pri čemu je britanski FTSE indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,59 posto, na 8.070 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 18.013 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 8.070 bodova.

Najviše su jutros, gotovo 2 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Predvodi dionica njemačkog SAP-a s rastom cijene za 4,6 posto, nakon što je taj softverski div objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,7 posto.

Rast azijskih burzi drugi dan zaredom zahvaljuje se smirivanju napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Uz to, ulagače je ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta nakon šest dana pada. Dow Jones ojačao je 0,67 posto, dok je S&P 500 porastao 0,87, a Nasdaq indeks 1,11 posto.

„Mislim da se radi o standardnoj kupnji nakon što su cijene dionica prethodno pale 5 posto. Ulagači ovoga tjedna čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i gospodarske pokazatelje koji bi mogli naznačiti što bi Fed mogao učiniti s kamatama”, kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u tvrtki Villere & Co.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni.

Ovoga će tjedna, među ostalim, izvješća objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of