Cijene nafte iznad 87 dolara

Razlog su sankcije Iranu i Venezueli 

| Autor: Hina
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 87,39 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,73 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 82,95 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,67 dolara.

Tržišta su u srijedu poljuljali snažan rast zaliha u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje i naznake posustajanja potražnje.

Komercijalne zalihe nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,7 milijuna barela, pokazali su vladini podaci, gotovo dvostruko snažnije no što su analitičari bili očekivali.

Uteg cijenama bila je i procjena analitičara JP Morgana u bilješci objavljenoj u utorak da je svjetska potrošnja nafte od početka travnja slabija za 200.000 barela dnevno no što se očekivalo i iznosila je u prosjeku 101 milijun barela dnevno.

Tržišta je umirilo i što Izrael još nije naznačio kako će reagirati na iransku vojnu operaciju od prošlog vikenda. Iran je u noći sa subote na nedjelju poslao stotine dronova i projektila na Izrael u odgovoru na napad izraelskih oružanih snaga na iranski konzulat u Siriji. Nitko nije poginuo, a šteta je ograničena. 

Investitori su u takvim uvjetima smanjili premiju za geopolitički rizik u cijenama nafte zbog percepcije, procijenivši da će Izrael pod međunarodnim pritiskom ublažiti eventualnu reakciju.

U četvrtak potporu cijenama nafte pružila je najava novih američkih sankcija Iranu i Venezueli. 

Analitičari ipak napominju da bi smanjenu opskrbu iz Irana zbog novih sankcija mogli 'pokriti' drugi proizvođači. Tome valja dodati i da će utjecaj sankcija vjerojatno biti ograničen ako ih Kina ne podupre, upozorava Ole Hvalbye iz SEB Researcha.

Iran je treći proizvođač u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), prema podacima Reutersa.

Venezuela je pak ostala bez ključne američke dozvole koja joj je omogućavala izvoz nafte na tržišta širom svijeta, a rezultat bi mogao biti smanjeni obujam izvoza i slabija kvaliteta izvezene nafte i derivata. 

Tržište je konačno shvatilo da su Venezueli ponovo uvedene sankcije, zaključio je analitičar Kplera Viktor Katona.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 54 centa, na 89,64 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater