u svetim srcima

Ansambl Antiphonus uz gitarista Petrita Cekua izveo "Romancero gitano"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


"Romancero gitano" bio je naslov vrlo kvalitetnog koncerta održanog u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u nedjelju navečer, gdje je ansambl Antiphonus uz čuvenog gitarista Petrita Cekua priredio zanimljiv koncertni program.

Romska romantika, uz tekstove Federica Garcia Lorce te ispreplećući glazbene bisere renesanse, romantizma i suvremene glazbe, označila je sasvim poseban ugođaj. Na repertoaru je bio Bernat Vivancos i djelo "El cant des ocells", uz najviše izraženu bit ovoga programa u smislu osebujnog lirskog spoja koji vodi slušatelje snovitim stranputicama.

Za pohvaliti svakako simbiozu solista i ansambla u repertoaru koji je donio i neke skadbe koje inače nisu predstavljene u takvom aranžmanu i interpretaciji. Idealna je bila simbioza prostora - muzejsko-galerijskog i repertoara - bogatog, pažljivo promišljenog, koji obuhvaća razna stilska razdoblja. Glazbena tekstura je i snažno narativna, što posebno dolazi do izražaja uz Lorcine stihove.

Isaac Albéniz: "Cataluna, op. 47" (obr. Manuel Barrueco), Manuel de Falla "Siete canciones populares espanolas" (obr. Darko Petrinjak), Isaac Albéniz "Cordoba, op. 47" (obr. Manuel Barrueco) i Mario Castelnuovo-Tedesco "Romancero Gitano op 152" skladbe su koje su činile repertoar.

Različiti skladatelji, autorski pečati, načini interpretacije stvorili su i bogat kontrapunkt, ali i zanimljivo glazbeno putovanje kroz tradiciju, povijest glazbe, prošlost, gdje je vidljivo i svojevrsno geografsko putovanje krajevima i običajima koji su opisani tako minuciozno, suptilno, nježno, a opet i lirski i epski Lorcinim stihovima.

Mario Castelnuovo, uz žustar zagovor Segovie, latio se uglazbljenja Lorcine poezije za neobičan sastav i potragu za vlastitom vizijom duha flamenca, kako je navedeno u najavi. Što su ovi glazbenici i vrlo dobro dočarali.

Možda je to bio i najjači dio programa, onaj u znaku spoja glazbe i stihova, bogatog tekstualnog i isto tako dojmljivog književnog dijela repertoara.

Program koncertnog ciklusa Konci HR u suradnji s pulskim kazalištem predstavio je ovo koncertno događanje. Vrsni ansambl i isto tako vrsni solist nadopunjavali su se u nešto drukčijem programu za pulsku publiku. Ceku je oduševio svojim umijećem, tehnikom, dijalogom s instrumentom. Što nije niti čudno, imajući u vidu njegov talent i umijeće.

Zadovoljna publika ispratila je ovacijama aktere ovoga koncerta, a prije nastupa pozdravne je riječi nazočnima uputio umjetnički voditelj kazališta Matija Ferlin, najavljujući i nove suradnje u narednim mjesecima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter