Muzičkoj akademiji prostor u Domu hrvatskih branitelja


Na konferenciji za novinare u Muzičkoj akademiji Pula predstavljena su dosadašnja postignuća u dvogodišnjem radu te ustanove te planovi za budućnost.

Novi studiji

Kako je rekao dekan akademije Bashkim A. Shehu, lani je pokrenut studij solo pjevanja koji se može u svojoj drugoj godini djelovanja pohvaliti uspješnim radom, a docentica Sofija Cingula rekla je da je od ove akademske godine otvoren i studij klavira, na koji se prijavilo puno kandidata i nakon strogih selekcija odabrane su tri studentice koje sada pohađaju taj smjer.

Uskoro će biti pokrenut specijalistički postdiplomski studij klasične harmonike, a Shehu je, kao veliku novost, objavio i da će sada koristiti, uz postojeće prostore u Rovinjskoj ulici koji su postali pretijesni, i nekadašnje prostorije HRT-a u Domu hrvatskih branitelja te da je obnova tih prostora pri kraju.

Profesori s akademije gostovali su u protekle dvije godine u Americi, Rusiji, Malti, Mađarskoj, Ukrajini, Cipru, Albaniji i mnogim drugim zemljama, održana su i gostovanja inozemnih profesora iz Finske, Italije, Poljske, Rusije i Slovenije, a asistenti su bili na usavršavanjima.

- Našu su akademiju nedavno napustila dva izvanredna profesora, a iznimna je potreba da se što hitnije preko ministarstva ili drugim putem osiguraju koeficijenti za stalno zaposlenje na pjevačkom i harmonikaškom odjelu, te za fonotekara. U ove dvije godine postali smo redoviti član Asocijacije muzičkih akademija jugoistočne Europe, što je kruna učlanjenja u najznačajnijoj udruzi konzervatorija Europe, a potpisan je sporazum s 27 muzičkih akademija, i tako je krenula i aplikacija za Europski projekt Creative Europe, kazao je Shehu.

Docent Franko Božac najavio je i bogatu koncertnu sezonu, koja se neće odvijati samo u Puli, već i u Rovinju, Poreču, Labinu i drugim mjestima.

Brojna gostovanja

Prvi koncert na programu je 15. listopada u Rovinju, dan kasnije u Puli te potom u Poreču, a riječ je o nastupu gudačkog orkestra Sveučilišta u Segedinu, a ususret blagdanu Svih svetih, 29. listopada u franjevačkom samostanu akademski mješoviti zbor i orkestar te solisti izvest će Faureov „Requiem“.

Krajem studenog održat će se koncert studenata odsjeka za klasičnu harmoniku, solo pjevanje i klavir te potom i Milottijevi dani, gdje će također sudjelovati polaznici kolegija solo pjevanje, koji će potom i tijekom prosinca u raznim pulskim crkvama izvoditi adventske napjeve. Tradicionalni je i koncert u Gradskoj knjižnici i čitaonici u povodu blagdana svete Lucije, a 16. prosinca održat će se božićni koncert.

I za drugi dio sezone najavljen je bogat program. O aktivnostima raznih studija koji djeluju na ovoj akademiji govorili su i docenti Laura Mjeda Čuperjani i Dražen Košmerl. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter