Pijanistički recital riječkog autora Gorana Filipeca

Dojmljiva izvedba Chopina oduševila publiku

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila: Leona Teodorović)

(Snimila: Leona Teodorović)


Iznimno hladna proljetna večer, koja je, po temperaturama i vremenskim (ne)prilikama bila prije zimska nego proljetna te snažan pljusak, nisu spriječili brojnu publiku da prisustvuje vrlo kvalitetnoj koncertnoj večeri u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, gdje je nastupio pijanist Goran Filipec.

Budući da je na repertoaru bio Chopin i neka od njegovih najpoznatijih djela iz bogatog opusu čiji je lajtmotiv romantizam, publika je mogla zaboraviti na sat i pol na nevrijeme svugdje oko nas – i na pravo i metaforičko, te uroniti u drevne svjetove pune lijepih, dubokih i pozitivnih emocija.

Svi epiteti kojima se opisuje taj pijanist, od isticanja tehničke briljantnosti te senzibiliteta i briljantnosti, pokazali su se i više nego točnim, a poznat je prije svega po dojmljivim interpretacijama djela Franza Liszta te klasičnog i romantičnog repertoara, gdje unosi dio sebe.

Scenski je nastup također stopljen s repertoarom, vrlo kvalitetno, nadahnuto, nježno, lirski, strastveno, tehnički gotovo pa čarobno. Pulska je publika sretna što je kroz zadnjih nekoliko godina imala mogućnost čuti razne pijaniste svih generacije, ali čiji je zajednički predznak bila visoka kvaliteta muziciranja.

Goran Filipec je posvećen istraživanju u glazbi te je stekao doktorat glazbenog interprete na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, specijalizirajući se na području pijanističkih izvođačkih praksi 19. i 20. stoljeća. Brojnim snimkama privukao je pozornost međunarodne kritike, a njegov je album "Paganini Studies" (Naxos, 2016.) nagrađen Grand Prixem International du Disque Društva Ferenca Liszta iz Budimpešte, a što je Filipeca uvrstilo u prestižnu listu laureata.

Rođen u Rijeci 1981. godine, Goran Filipec je započeo glazbeno obrazovanje u Hrvatskoj, a potom studiravši u klasi Marine Ambokadze i Yevgeniya Zarafiantsa. Nastavio je studije na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Natalie Trull, na Institutu pijanistice Oxane Yablonskaye u Italiji te na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi Nauma Gruberta.

U ranoj karijeri bio je laureatom međunarodnih natjecanja. Debitirao je u Carnegie Hallu 2006. godine te nastupao po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Japanu. Suosnivač je i predsjednik društva Société Franz Liszt de Genève posvećenog liku i djelu velikog glazbenika. Docent je na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Iz njegove biografije može se pročitati da je pasionirani kuhar amater i enolog. Tečno govori šest jezika.

Kako je rekao kolegici Kim Cuculić u intervjuu prilikom obrane doktorskog rada "Znamo da je klavir u 19. stoljeću bio tehnički usavršavan kao instrument, da je izašao iz salona i smjestio se u koncertnoj dvorani. Liszt je po prvi put održao 'klavirski recital', tj. solistički koncert kakav poznajemo danas", što možda i na najbolji način oslikava njegov rad i pristup glazbi.

Na repertoaru su bila djela Chopina "Balade i Scherza", potom "4 Balade: op 23 u g-molu, op. 38 u F-duru, op. 47 u As-duru, op. 52 u f-molu" i na kraju "4 Scherza: op. 20 u h-molu, op. 31 u b-molu, op. 39 u cis-molu, op. 54 u E-duru". Koncert je išao crescendom, stalno uzlaznom putanjom što se tiče emocija i intenziteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of