u sklopu turneje

U pulskoj Katedrali nastupili glazbenici iz Nizozemske i Hrvatske

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


U pulskoj Katedrali uznesenja Blažene Djevice Marije nastupio je vodeći nizozemski ansambl USKO, Studentski zbor i orkestar Utrechta. Oni su nastupili u sklopu turneje po Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj te su izveli "Pasiju - Muku po Ivanu" Johanna Sebastiana Bacha.

Pulskom glazbeniku i pedagogu Branku Škara ovo je bilo treći put da ugošćuje studentske orkestre iz Nizozemske i ostvaruje međunarodnu suradnju i razmjenu sa Nizozemcima. Na početku je tako premijerno izvedena njegova skladba "Visoko" koja je dio većeg vokalno-instrumentalnog ciklusa, namjenski i konceptualno prilagođenog USKO ansamblu.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ovo prilično moćno djelo pulskog autora uspješno spaja klasiku i suvremeni izričaj, a posvećeno je solistici, Jeleni Milojević, cijenjenoj harmonikašici koja je zbog koncerta došla iz Kanade. Skladba je solistički pisana za digitalnu harmoniku i klarinet (s elektronikom), te za zbor i orkestar.

Samo djelo, kako je to opisao Škara koji se predstavio kao solist na klarinetu, nije nastalo klasičnim skladateljskim načinom, već je kanalizirano iz viših sfera. Glazba je sama dolazila, tražila da se zapiše, uporno mjesecima budeći kompozitora noću i u ranim jutarnjim satima. Milojević je jedna od najboljih harmonikašica današnjice koja predaje harmoniku na Sveučilištu u kanadskoj Victoriji.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Pobjednica je najprestižnijih međunarodnih natjecanja za harmoniku, a redovno koncertira i snima kao solistica s vodećim eminentnim dirigentima i orkestrima te uspješno surađuje s međunarodno priznatim skladateljima.

Vokalno-instrumentalni ansambl USKO je otvoren za sve studente, bez obzira na glazbeno obrazovanje, a njihova je misija učiniti klasičnu glazbu dostupnim svima. Kako je zajednička nit USKO-a je Bachov ciklus, svake godine izvode jedno od Bachovih velikih djela tako da su za ovu turneju odabrali Bachovu "Muku po Ivanu" koju su premijerno izveli u Nizozemskoj prošli mjesec nakon čega su krenuli na turneju na kojoj su izvodili ovo kompleksno i impozantno djelo koje govori o posljednjim trenucima Isusova života.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Jelena Milojević (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

U tome ih u Puli nisu zaustavili niti mali tehnički problemi te je više od 80 izvođača sjajno izvelo ovo klasično djelo, pa dok su instrumentalisti plijenili svojom tehnikom, zboraši, pogotovo solisti impresionirali su svojim uvježbanim, čistim glasovima. Dirigirao je Stijn Berkouwer, u ulozi Evangelista našao se Dierick Aartsen, Krist je bio Stefan Wouters, sopranistica je bila Valerie Stammet, kontratenor Hanno Egger, tenor Koen Masteling, a bas je pjevao Nico Graat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater