obljetnički koncert uz "teranke"

Buzetska klapa "Pinguentum" priredila večer za pamćenje u Arheološkom muzeju povodom tridesetog rođendana

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


U izvrsnoj atmosferi u Arheološkom muzeju Istre, u subotu navečer održan je obljetnički koncert buzetske Muške klape Pinguentum, koja bilježi trideset godina uspjeha.

Puna dvorana i zadovoljna publika ne čude uzevši u obzir kvalitetu ove klape koja je višestruko nagrađivana na raznim natjecanjima, a gošće su im bile poznata pulska ženska vokalna klapa Teranke. Te klape povezuje veliko prijateljstvo i dugogodišnja suradnja, a 2006. godine, kako su rekli, dok su pjevali usred noći po dalmatinskim kalama nakon jednog od poznatih festivala, skoro su ih uhitili zbog remećenja reda i mira. No, bio je to početak velikog prijateljstva, suradnje te zajedničkih nastupa i projekata.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Pinguentum, kao i Teranke, izveo je dio svog nagrađivanog repertoara, a repertoar im je zbilja bogat i raznolik. Usklađenost, ujednačenost poštujući bogatstvo glasova čine bit ove klape bogate povijesti, a po svemu sudeći, i bogate budućnosti.

Muška klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine u sklopu Glazbenog društva Sokol. Osnivači su bili osmorica mladića iz Buzeta i okolice, pod vodstvom Sanjina Radovića, koji je i dan-danas voditelj. Unatoč prekidu rada kasnih devedesetih, klapa se ponovno sastala početkom 2005. godine

Klapu Pinguentum sada čine Aleksandar Pavletić (1. tenor), Dragan Markežić i Mikele Presel (2. tenori), Igor Jermaniš i Sanjin Radović (baritoni) te Nenad Medica i Sandro Draščić (basi). Od samog početka, umjetnički voditelj klape je Sanjin Radović.

Treba istaknuti da sedmorica, prije svega prijatelja, istinskih zaljubljenika u klapsku pjesmu, svoju su privrženost klapi okrunili i brojnim nagradama, njih ukupno 40. Višestruki su osvajači Festivala klapa Istre i Kvarnera, pobjednici prvog omiškog Superfinala, i prva, i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Ova je lijepa koncertna večer bila prva od tri večeri kojima će proslaviti tu visoku obljetnicu. Već u subotu, 4. svibnja nastupit će u novigradskom CMIK-u, uz najnagrađivaniju hrvatsku klapu, mušku klapu Vinčace iz Novog Vinodolskog. Obljetničku turneju privest će kraju u kolovozu, koncertom u buzetskoj Petrapilosi, gdje će gošće koncerta biti najbolja hrvatska ženska klapa - Armorin iz Zagreba.

Dakako, nisu nedostajali pokloni koje su razmijenili s Terankama, potom zajednička pjesma, a Teranke su pohvalile i supruge Pinguentina, jer iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini