u subotu u arheološkom muzeju istre

Muška klapa Pinguentum iz Buzeta obilježava tri desetljeća svog rada

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Muška klapa Pinguentum iz Buzeta ove godine obilježava tri desetljeća svog rada. Ovu značajnu obljetnicu obilježit će s tri velika koncerta, u Puli, Novigradu i svom Buzetu, te nizom manjih nastupa diljem Hrvatske.

Pulski koncert održat će se u subotu 20. travnja s počekom u 19 sati u Arheološkom muzeju u Puli. Klapa Pinguentum na koncertu će ugostiti svoje dugogodišnje suradnice iz najtrofejnije ženske klape u Istri, klape Teranke. Ulaz na koncert je besplatan. Koncert će pjesmom obilježiti sve najznačajnije trenutke Pinguentumovih trideset raspjevanih godina.

Prva subota u mjesecu svibnju bit će rezervirana za koncert u Novigradskom CMIK-u, a uz Pinguentum na koncertu će nastupiti i najnagrađivanija hrvatska klapa, muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. Obljetničku koncertnu karavanu Pinguentini će zaokružiti krajem kolovoza, svečanim koncertom u buzetskoj Petrapilosi, na kojem će kroz raspjevanu priču svoje Buzećane prisjetiti na svoje početke i sve kasnije uspjehe. A gošće koncerta bit će najbolja hrvatska ženska klapa, klapa Armorin iz Zagreba.

Klapa Pinguentum svoj je put započela 1994. godine, instinktivno se okupivši guštajući u pjesmi. Kako sami kažu »zadovoljstvo spontano složenim akordom u diskreciji konobe s malo čime se moglo usporediti«. Svoje su djelovanje formalizirali u okrilju stoljetne tradicije Glazbenog društva Sokol iz Buzeta. Od 2005. godine djeluju u istom sastavu. Sedmorica, prije svega prijatelja, istinskih zaljubljenika u klapsku pjesmu, svoju su privrženost klapi okrunili i brojnim nagradama, njih ukupno 40. Višestruki su osvajači Festivala klapa Istre i Kvarnera, pobjednici prvog omiškog Superfinala, i prva, i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Surađivali su s brojnim glazbenicima i estradnim umjetnicima, nastupali u svim krajevima Hrvatske, ali i u Njemačkoj, Sloveniji, Albaniji i Srbiji.

Prepoznatljivi su po svojim iznimnim izvedbama klapskih napjeva, ali i njegovanju istarskih narodnih pjesma interpretiranih u klapskom četveroglasju kojima odaju poštovanje svom podneblju. Krajem 2014. godine klapa je izdala i dvostruki nosač zvuka pod nazivom »U mom kraju«.

Klapu Pinguentum čine Aleksandar Pavletić (1. tenor), Dragan Markežić i Mikele Presel (2. tenori), Igor Jermaniš i Sanjin Radović (baritoni) te Nenad Medica i Sandro Draščić (basi). Od samog početka, umjetnički voditelj klape je Sanjin Radović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini