U IZVEDBI ZBORA SASTAVLJENOG OD 140 MLADIH PJEVAČICA I PJEVAČA

FOTOGALERIJA / Velebna Carmina Burana zaorila se prepunim antičkim pulskim Forumom

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U iznimno dobroj atmosferi, uoči samoga Dana grada Pule na prepunom pulskom Forumu, u četvrtak navečer upriličena je izvedba poznatog Orffovog djela "Carmina Burana".

Specifičnost ove snažne i dojmljive izvedbe sastoji se u činjenici da su izvođači bili - djeca i mladi, te ne samo budući glazbenici već i budući - inženjeri.

(Snimio Miran Spada)(Snimio Miran Spada)

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (dirigent Josip degl'Ivelio), Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (dirigent Domenico Briški), Dječji zbor Kap PZM "Josip Kaplan" iz Rijeke (dirigentica Doris Kovačić) i Dječji zbor glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli (dirigentica Suzana Goldin), kao i ansambl udaraljki (dirigent Vedran Vojnić) te škole ujedinjenim su snagama izveli zahtjevnu Orffovu scensku kantatu "Carmina Burana".

Sudjelovalo je oko 140 mladih glazbenika, vremena za probat svi zajedno nije bilo previše, ali dobar rezultat nije izostao. Prilika je to da i šira publika doživi jedan od bisera klasične glazbene literature u nešto drukčijoj izvedbi, gdje mladi glazbenici nastupaju zajedno s vrsnim solistima.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Pod dirigentskom palicom maestra Domenica Briškija, ova je kantata izvedena u originalnoj verziji, za zbor, dva klavira, timpane, udaraljke (pet udaraljkaša) i soliste pjevače (sopran, tenor i bariton) U ulozi solo sopranistice nastupila je Antonija Dunjko, onoj solo tenora Marko Antolković, a dionicu solo baritona izveo je prvak kazališta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca u Rijeci Robert Kolar.

Klaviristi su pak bili domaće snage, Vesna Ivanović Ocwirk i Robert Batelić, s Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, inače vrsni glazbenici i glazbeni pedagozi.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Forum je bio zahtjevna pozornica - uz buku i žamor sa strane, mnoštvo publike, no to nije omelo izvođače, a vrsno glazbeno djelo prezentirano je na način da svi izvođači i publika čine zajedno jednu lijepu glazbenu priču. Veseli i činjenica da budući inženjeri predah od stručnih predmeta pronalaze u glazbi.

Prisjetimo se, "Carmina Burana" u različitim postavama izvedena je tijekom proteklih ljetnih sezona u raznim lokacijama, od Arene u izvedbi riječkog HNK-a, pa sve do uprizorenja u prostoru vinkuranskog kamenoloma Cave Romane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of